Тринадесети сме по брой на заетите лица
14.09.2023
Полицията с препоръки към деца, родители и шофьори
14.09.2023

Полиция до всяко училище

Снимка: shumenonline.bg

Засилено полицейско  присъствие в района на всички училища и учебни заведения в областта на 15 септември.

„Предприели сме всички необходими мерки за осигуряване на спокойствието и по време на учебната година. Надяваме се водачите да бъдат изключително внимателно, а най-малките участници в пътното движение да пресичат само на обозначените места. Ще бъде осигурено полицейско присъствие в район н учебните заведение в часовете, в които децата се водят и посрещат от училище. Водачите трябва и ще виждат, че има контрол, като идеята не е да търсим нарушения, а вниманието им да бъде заострено, да спазват правилата и да пазят децата. Основната ни цел е да нямаме инциденти с деца. Напомняме, че децата е хубаво да имат светлоотразителни елементи, които при осветяване с фарове на автомобил да се виждат от водачите. Водачите да не бързат, особено когато преминават в районите на учебни заведения, когато водят и вземат децата си от училище, да бъдат търпеливи, внимателни и толерантни. Апелирам за повече внимание“,  каза гл. инсп. Веселин Георгиев от сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР- Шумен в навечерието на новата учебна година

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се проведе в периода септември – октомври 2023 г. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Преди началото на учебната година съвместно със  служители на РД ПБЗН – Шумен са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на  охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.

Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

Ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *