Неотложни ремонти по електропреносната мрежа
18.09.2023
Турнир по борба и теглене на въже в Никола Козлево
18.09.2023

Шуменка и нейната торта спечелиха награда от рапъра Нана

Валентина Пейчева от Шумен спечели наградата на световноизвестния рапър Нана Кваме Аброква в конкурса за непрофесионалисти, проведен  в Русе, като част от Фестивала на торта Гараш. Рап звездата от 90-те удостои с голямо внимание младата шуменка и шокира всички присъстващи като заяви, че никога не е ял по-вкусна торта от нейната и пожела да вземе цялата. Развълнуваната до сълзи Валентина се врече пред десетките присъстващи, че ще му направи и още една щом толкова много е харесал нейния сладкиш.

Пейчева беше една от тридесетте участници, представили пред шеф Ради Стамболов 34 торти. Наградите бяха в различни категории, имаше и награда от кмета на Русе Пенчо Милков, който оцени подобаващо най-младия участник Александра и нейната торта Гараш с бял шоколад.

За Валентина Пейчева организаторите на конкурса обявиха, че за втора поредна година специалната награда на Диана Коларова – човекът, който твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта Гараш на австро-унгареца Коста Гараш от 19 век, отива в Шумен. Как Валентина се е сдобила с тази рецепта и как е постигнала това съвършенство на вкусове и аромати питаме майсторката на тортата, пленила със своите умения звезда от световна величина.

„Използвах рецепта, според мен автентична, написана на старобългарски. Няма да крия, че я намерих в нета след много дълго и упорито търсене, а визията на тортата изработих така, че да бъде различна, за да е отличава от останалите. Аз не съм учила това и не съм работила в този бранш, кулинарията ми е хоби, но установих, че щом се захвана с нещо, винаги успявам. Не само с тортите, така е с другите сладкиши и с погачите – винаги надминават очакванията ми. И сега нещо вътрешно ми подсказваше, че ще взема награда, но никога не съм си представяла, че Нана ще ме поздрави, а това че поиска единствено моята торта беше невероятно преживяване“, сподели за shumenonline.bg майсторката на торти.

Досега тя е направила малко повече от 20 торти Гараш, но за първи път по рецептата, която смята за автентична. Най-любопитното е, че не е правила проба, защото не й е стигнало времето. Тригодишният й син се разболява точно преди конкурса. Освен това е дала обещание да направи  торта на ученик за 15 септември, а ходи и на работа. Така в навечерието на 16 септември, когато се открива фестивалът, изработва тортата Гараш и дори не я опитва. Талантът й обаче е голям и признанието не закъснява.

„Аз вярвам в себе си, вярвам в късмета си и досега нямам пропусната цел. Развира се, че винаги има неуспехи, но имам желанието да се развивам в този бранш и никога не съм пропускала участия в конкурси. Този ще го запомня за цял живот“, каза Валентина.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Галя каза:

    Браво на нея.вср пак е голяма чест самия Нана да ти хареса тортата.дано успява да печели от сладкарството и да поддържа връзка с Нана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *