Гладен и жаден крадец задигна алкохол и продукти
18.09.2023
Последна сесия на Общински съвет Шумен
18.09.2023

Шуменският музей гостува в Рим

С документална изложба, посветена на първата българска столица Плиска, Регионалният исторически музей – Шумен гостува на Българското неделно училище „Абагар“ Рим / Нетуно / Ладисполи, Италия. Експозицията показва градоустройството, укрепителната система и изграждането на представителните дворци и храмове. Внимание е обърнато и на най-интересните находки, открити при продължаващите вече над 100 години археологически разкопки. Представи се и специална видео беседа, акцентираща върху създаването на българската държава и изграждането на Плиска като първа българска столица, както и върху великите събития и владетели, свързани с нея.

Събитието под надслов „Столиците на България – пазители на паметта през вековете“ е организирано от Културна асоциация „Вирту“ и БНУ „Абагар“ и негов официален гост бе посланикът на България в Италия н. пр. Тодор Стоянов. Присъстваха и представители на българската общност в Рим.

Част от същата инициатива е обявеният от БНУ „Абагар“ и РИМ – Шумен конкурс за детска рисунка „Плиска – история, символи, култура“. В него могат да участват деца от 6 до 18 г. с творби в три категории – живопис, графика и дигитална рисунка/колаж.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *