Община Търговище публикува избирателните списъци за местните избори
19.09.2023
Шумен с три медала от Европейската младежка олимпиада по информатика
19.09.2023

Концерт „Настояще и бъдеще“ с Роксана Богданова и млади пианисти

Снимка: Симфониета Шумен

Симфониета – Шумен продължава серията концерти “Настояще и бъдеще” през новия сезон. Идеята на поредицата е да среща на сцената изпълнители от различни поколения. До утвърдени музиканти с успешна кариера у нас и по света застават талантливи деца. Някои от тях са още в началото на творческия си път, но вече имат своите успехи и получават шанс да свирят със симфоничен оркестър.

Първата от тези срещи ще се състои в четвъртък, 21 септември. Гостуват пианистката Роксана Богданова и нейните възпитаници Димитър Наков, Диана Гяурова и Борис Дюлгеров. На диригентския пулт застава Калина Василева.

Пианистката Роксана Богданова е родена в Шумен във фамилия с богата история. Получава солидно образование във Варна, София и Будапеща. Учи се от големи имена като това на унгарския пианист Георг Шандор. Лауреат е на международния конкурс „Еttore Pozzoli” Милано и „Светослав Обретенов“ – Провадия. Тя е дългогодишен преподавател по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” Пловдив. Като признание за педагогическата й дейност служат не само наградите на нейните възпитаници, ами и академичният приз „Меден чан”, получен през 2013, както и „Наградата на Пловдив“ от 1994.

Редом до нея в концерта ще се изявят пианистите Димитър Наков, Диана Гяурова и Борис Дюлгеров. Всеки участник ще изпълни откъс от клавирен концерт на Бетовен, Менделсон и Шостакович.

Събитието ще се състои в четвъртък от 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Роксана Богданова  е родена в Шумен. Произхожда от  шуменските  родове на  Димитър Тюлев, общественик, музикален деец, диригент и композитор, изследовател на „Болгарский роспев” и Богдан Ганев, основател на тютюневата фабрика в града, вписан в „Златна книга на дарителството в шуменския край”(Лечев Д., 1998 г.), с дарение парцел за училище и училище, носещо неговото име до 1956г.

Първите уроци по пиано пианистката получава от майка си, клавирната педагожка Теодора Богданова. Последователно учи в НУИ „Добри Христов” Варна и НМУ „Л.Пипков” София, където  завършва средно образование  с пълно отличие. Придобива магистърска степен по пиано и камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София в класовете  на проф. Мара Петкова и проф. Владимир Аврамов. Специализира  клавирна интерпретация и методика на обучението по пиано в музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на международния конкурс Еttore Pozzoli” Милано и носител на I награда от конкурса „Св.Обретенов”.

Посещава курсовете по интерпретация във   Ваймар, Германия  и „Бела Барток” в Унгария, където е приета в класа на големия унгарски пианист Георг Шандор.  Пианистката има до скорошна активна концертна дейност, с ярък стил и сценична палитра, с афинитет към изкуството на ХХ и ХХІ век и българската музика. Тя е дългогодишен преподавател по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” ПловдивПрез 2013 г. получава академичната награда „Меден чан” за цялостна педагогическа и изпълнителска дейност. Община Пловдив й присъжда наградата „Пловдив `94”.

Като изпълнител се изявява солово, с оркестър и в, камерни формации. Участвува в международните фестивали в град Бордо(Франция), Софийски музикални седмици, „Катя Попова” Плевен, Варненско лято, Аполония, ppIANISSIMO 2005, Зимни музикални вечери Русе, Нова българска музика, Пловдивски камерен фестивал, „Софийско лято” и др. Осъществява  концертни изяви в Италия, Франция, Полша, Норвегия, Русия, Турция и Испания. Член е на жури в национални и международни конкурси. Провежда майсторски класове в Музикална академия „К. Липински” Вроцлав,  Тракийски университет гр. Одрин (Турция), в консерваториите „Тартини” в Триест и „Ф.А. Бонпорти” в Тренто  Италия. През 2006 год. „Orange Factory” София, издава соловия диск на Роксана Богданова с музика на Иван Спасов. Нейни изпълнения са включени в дискография със солова и камерна музика.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *