Предстои кулминацията на панаира във Върбица
23.09.2023
Завърши фолклорният фестивал „Шумла“
24.09.2023

Шумен 61” тръгна с победа в хандбалното първенство

Снимки: shumenonline.bg

Шампионът „Шумен 61” стартира с победа в новото хандбално първенство при мъжете в елита. В мач от първия кръг подопечните на треньора Никола Карастоянов надиграха като гости НСА с 34:26 (16:12).
Поради проблеми гостите бяха в намален състав и в групата за двубоя бяха записани само 11 състезатели.
Макар че от среща в първия кръг на нов сезон не могат да се правят генерални изводи, пролича, че и тази година отборът на „Шумен 61” ще бъде сред водещите отбори и ще диктува модата в родното първенство.
Домакините от НСА поведоха само веднъж в мача – за 1:0 след точно изпълнен седемметров наказателен удар.
С ответната постепенна атака Димитър Грозев възстанови равенството, а след две негови светкавични последователни контри резултатът стана 3:1 за шампионите.
Крилото Александър Димитров се разписа за 4:1, след като получи дълъг пас от вратаря и оттук до края на срещата гостите поддържаха аванс от 3, 4, 5, а на моменти и 6 гола, като дадоха ясно да се разбере, че няма да допуснат изненада в този сблъсък.
Макар и не толкова ясно изразени, блеснаха двете най-силни страни на „Шумен” – добрата игра в защита, която пък даде шанс за организиране на резултатни бързи контраатаки, другата запазена марка на шампионите.
В същото време хандбалистите на НСА по-трудно намираха път към заключителната част на нападението, не им вървеше постепенната атака, отстъпваха и в контраатаките. Гостите доминираха и с по-избистрена игрова идея в постепенното нападение и резултатът бе напълно логичен на фона на показаното.
На вратата на „Шумен” дебют записа новото попълнение Емилиян Стефанов, преминал от отбора на „Спартак”. Той се отличи с няколко добри спасявания. На вратата на варненци пък от новия сезон ще пази бившият страж на „Шумен” Ивайло Костов.
„Шумен 61” бе в състав: Емилиян Стефанов, Николай Николов 3, Енгинджан Сали 5, Александър Димитров 7, Кирил Савов 5, Тансер Юсню 2, Димитър Грозев 10 (Хасан Хасанов, Вилиан Негованов 1, Мирослав Симеонов, Виктор Каников 1).
 ***
Никола Карастоянов, треньор на „Шумен”:
И тази година вдигаме летвата високо!
Отидохме в София с доста намален състав – имаме много контузени състезатели и такива, които не успяха да присъстват поради различни причини. Срещу НСА реално бяхме само 11 човека.
Допуснахме много технически грешки, бяхме припряни. С добра игра в защита и бързи контраатаки успяхме да поведем и цял мач не изтървахме водачеството. Надявам се всички състезатели, на които не успях да разчитам в този първи мач от първенството, скоро да се завърнат в състава.
Димитър Пламенов се отказа и вече не е част от отбора. Предстои му дълго възстановяване, свързано с коленете. Отказа се да играе поради здравословни причини. Дълга контузия лекува и Стефан Ефтимов – той се контузи още през изминалия сезон и не е възстановен. Теодор Димитров също е с травма. Теодор Добрев не пое напълно ангажимент към отбора – сподели, че, когато има възможност, ще помага.
Вратарят Ивайло Костов също не е част от нашия отбор, той премина в редиците на „Спартак” (Варна). Имаме нов вратар – Емилиян Стефанов от отбора на „Спартак”.
Йордан Михайлов и Бранимир Балчев отсъстваха поради лични ангажименти и се надявам, че още следващият мач ще се присъединят към отбора.
Първият ни домакински мач е срещу Добруджа в 4-ия кръг на 14 октомври.
Ние ще продължим да играем нашия стил на игра, независимо срещу кого излизаме. Летвата и тази година е вдигната високо, защото сме многократни шампиони и не е нормално да се задоволяваме с второ или трето място. Имаме кадрови проблеми с играчи, които се отказаха или са напуснали отбора, но се надяваме да привлечем нови състезатели на полусезона. Ще се борим във всеки мач за победа. Все още не демонстрираме нашия облик на игра, но най-важно е да останем на  пътя на победата, за да може, ако попълним редиците си, да сме в добра позиция за атакуване на шампионска титла.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *