Кандидатите за власт в останалите общини
28.09.2023
Сухи треви в пламъци
28.09.2023

Кметът на Нови пазар отчете успешен мандат

Снимка" Пресцентър Община Нови пазар

Уважаеми съграждани!
Изминаха четири години и дойде моментът да направя отчет пред всички Вас за свършеното през мандата. Трудно ми е да изброя и отбележа всичко, но ще се спра на най-важните задачи, които си поставихме и успяхме да изпълним.

Детайлен отчет представяхме в края на всяка една година от мандата и той беше достъпен за всеки един гражданин на територията на цялата община. Отчетът за свършеното е на разположение в сайта на Община Нови пазар, както и в страницата ми във Фейсбук.

Ще откроя най-важните изводи, които можем да си направим за изминалия мандат и поуките, които можем да извлечем, за да влезем в новия още по-уверени и по-силни.

Започнахме мандата целеустремени и изпълнени с енергия, че можем да направим града ни едно по-добро място за живеене и говорейки през призмата на времето, можем да кажем, че сме дали началото, дали сме правилната посока. По време на кампанията през 2019 г. имахме едно правило, на което нито един от екипа не изневери и не наруши, а именно да бъдем близо до хората. Това ни направи по-различни, по-смели, по-предвидими от опонентите ни през 2019 г. и затова хората избраха мен и екипа да бъдем начело на нашата община.

Успяхме да извървим един дълъг път, да натрупаме опит, да добием увереност, че по-доброто предстои. Именно тогава загубихме близки хора, които ни даваха сили и надежда, че заедно ще успеем. Въпреки загубата, излязохме по-силни, сплотени и знаейки, че можем да изпълним общата кауза за това Нови пазар да е едно по-добро място за живеене. Преминахме и през Ковид кризата, която и до ден днешен оставя своя белег в живота и работата ни. През последните 4 г. работихме със седем правителства и пет областни управители, в условията на дълбока финансова, икономическа, политическа и военна криза, но останахме верни на нашето мото „Близо до хората!“. Това ни зареждаше с нова енергия и вяра, че вървим в правилната посока, за един по-красив Нови пазар.

В сферата на социалните услуги работихме по няколко проекта, а в края на мандата можем да кажем със задоволство, че успяхме да осигурим и открием общо над 800 работни места (постоянни и временни). Няма как да не отбележим откритата нова социална услуга в с. Памукчии, която оживи селото и осигури 15 работни места.

Държа да откроя и още един решен казус за жителите на града ни. Посредством собствени средства, проекти и ПМС успяхме да асфалтираме над 10 км и да подменим над 8 км водопроводна мрежа, както и да облагородим над 10000 кв. м. междублокови пространства.

Основен ремонт на поликлиниката и кабинетите по населените места също беше сред постигнатите приоритети. Обновяване на шадравана пред общината, корекция на речното корито, изграждане на детски площадки и игрища за минифутбол, ремонт на образователна инфраструктура на четири от училищата, обновяване на спортна инфраструктура са само част от обектите и целите, които изпълнихме и по този начин показахме, че можем да променяме средата и града ни към по-добро.

Създадохме „Общинско предприятие Нови пазар“, което в последствие започна да сметоизвозва и по този начин намалихме този разход с близо 50%, като качеството на услугата се запази, а на места се и подобри. Чрез добри умения за водене на преговори и качествени и бързи административни услуги успяхме да привлечем инвеститори за изграждането на фотоволтаични паркове, като по този начин показахме, че Нови пазар е в крак с положителните тенденции в сферата на зелената енергия. Плануваните и изградени вече мощности са над 100 мегавата. Не можем да не се похвалим, че имаме основна заслуга за привличане на инвестиция за изграждането на търговски център в града ни. За четири години успяхме да вникнем във всяка сфера на живота – образование, здравеопазване, спорт, култура, социални дейности, благоустройство, административно обслужване. Някъде успяхме да съградим повече, другаде поставихме началото, но с амбиция да продължим през следващите четири години. Успяхме да обърнем внимание и да изпълним проекти в населените места в общината, които бяха забравени, като никога не сме делили селата по големина, партийна принадлежност на кмета, етнос и вяра. Водещата цел за нас беше да успеем да достигнем до всеки един жител на общината и да оставим трайна следа в сърцето на всеки един наш съгражданин.

Дали сме успели? Ще разберем на 29.10.23 г. Заедно с председателя на Общинския съвет провеждахме открити приемни по населените места, като по този начин успяхме да разрешим своевременно доста наболели въпроси и казуси. Успяхме да организираме и участваме в 60 приемни по населените места, като на тях сме се срещнали с над 700 човека. През мандата проведох и 96 приемни дни на кмета като съм се срещнал лично с над 500 човека. През останалото време не съм си позволил да върна гражданин, който иска среща с кмета. С това показахме, че кметската институция винаги е отворена, отговорна и съпричастна с казусите, идеите и мислите на всеки наш съгражданин. Успяхме да изградим една добра финансова устойчивост, като това се вижда в цифрите на бюджета за последните четири години и именно това ни дава увереност да кажем, че можем повече и имаме възможност да продължим зададената посока на развитие на нашата община.

В заключение ще кажа, че трябва да надградим започнатото, защото хората имат очаквания от мен и екипа и това, в което вярвам и това, което знам е ,че няма да Ви предадем, напротив – ще останем „Близо до хората, с поглед към бъдещето!“.

Пълен отчет на мандат 2019 – 2023 година 

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *