Откриват Х-ия Международен фестивал „Есенни шуменски вечери“
28.09.2023
Научни работници на конференция в Земеделския институт
28.09.2023

Обучават безработни за продавачи

Снимка: shumenonline.bg

Бюрото по труда в град Шумен започва прием на заявления на безработни лица за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.

Безработните лица, които искат да се обучат и да си намерят работа, могат да подадат заявления в бюрото по труда за обучение по част от  професия: „Продавач – консултант” – общо 40 лица .

Заявление може вече да се подава и чрез електронната услуга  разработена от Агенцията по заетостта и Държавна агенция Електронно управление, която може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта в рубриката за Търсещи работа лица „Електронни услуги за търсещи работа лица”, услуга 1956 Включване в обучение на възрастни, чрез бутон „Заяви услугата електронно”.

Участниците ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности №6 , тема: „Модели за диалог в мултикултурна среда”

Кандидатите трябва да са регистрирани в бюрото по труда лица, попадащи в една от  следните групи:

  1. 1. Безработни младежи до 29-годишна възраст;
  2. Продължително безработни лица;
  3. Безработни лица с регистрация в ДБТ над 6 месеца;
  4. Безработни младежи до 29-годишна възраст без трудов стаж по придобита специалност;
  5. 5. Безработни лица над 50 – годишна възраст;
  6. Безработни лица с основно, начално и по-ниско образование;
  7. Безработни лица, без професионална квалификация;
  8. Безработни лица с трайни увреждания;
  9. Лица, ползващи се от временна закрила по ЗУБ;
  10. Икономически неактивни лица в трудоспособна възраст, регистрирани в ДБТ;

Курсовете ще се проведат в две групи в периода 10.10.2023г. – 08.12.2023г., като обучението ще стартира от 10.10.2023г. По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 15 лв. за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи в размер на 20 лв. за тези, които живеят в населено място извън град Шумен.

Обученията са финансирани със средства от Държавния бюджет. В рамките на проекта на минимум 35% от обучените лица ще бъде предложена работа по придобитата професия.

Необходимо е безработните да представят копие на документ за завършен клас или степен на образование. Срокът за подаване на заявления за обучение е до 4 октомври тази година.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *