Удари последният звънец на Общински съвет Шумен за мандат 2019 -2023
28.09.2023
Обучават безработни за продавачи
28.09.2023

Откриват Х-ия Международен фестивал „Есенни шуменски вечери“

В края на месец септември град Шумен ще се превърне за десети пореден път в столица на популярната градска и съвременната забавна  песен. Предстои провеждането на Десетия международен фестивал  на популярната песен „Есенни шуменски вечери“ в рамките на два дни.

Организатор е НЧ “Добри Войников -1856“, с финансовата подкрепа на община Шумен и със съдействието на Министерството на културата. И тази година фестивалът  ще бъде под патронажа на кмета на общината г-н Любомир Христов.

Фестивалът се провежда всяка година и има конкурсен характер.  В десетото издание изпълненията ще се оценяват от жури в състав – Хайгашод Агасян – председател, Димитър Христов- писател и доц. Николай Андрианов – преподавател в ШУ.

Заявки за участие има от всички краища на България и от Украйна. Талантливите изпълнители на песни ще се състезават в два раздела: 1.Конкурс за изпълнители в две категории: „Съвременна забавна музика“ и „Популярна градска песен“ и 2. Конкурс за авторска песен. Най-много предпочитания и заявки има за първия раздел, където участниците се състезават индивидуално, с вокални групи, дуети, трио и квартети. Тази година авторските песни са по-малко.

Първата категории е възрастово диференцирана както следва: до 13 години, от 14 до 17 години и над 18 години. Втората категория допуска изпълнения на индивидуални участници, трио и квартет с програма до 7 минути и до 8  минути за изпълнение на вокална група. Журито ще оценява въз основа на показаното изпълнителско и вокално майсторство, сценично поведение и подходящи костюми.

В конкурса за авторска песен се допуска представянето само на една песен с времетраене до 4 минути. Откриването на фестивала ще е на 29 септември – петък от 16.30 часа пред читалището, след което  в 17.45 започва  Първата конкурсна програма в залата на НЧ“Д. Войников-1856“ и приключва в 18.30 часа.

От 19.00 часа е концертът на Хайгашод Агасян „Не остарявай любов“. Втората започва на 30 септември от 14.00 часа до 12.30 и третата от 14.00 часа до 17,00 часа. След приключване на третата програма ще заседава журито и ще се наградят участниците. Отличията – плакети, грамоти и парични награди, ще се присъждат за първо, второ и трето място в отделните панели и техните раздели, както и допълнителни по преценка на журито и една за най-добро изпълнение на българска песен. Очакваме  изпълнителите от гр. Измаил-Украйна, София, Варна, Бургас, Силистра, Търговище, Шумен, Несебър, Свиленград, Севлиево и Нови пазар.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *