Сухи треви в пламъци
28.09.2023
Откриват Х-ия Международен фестивал „Есенни шуменски вечери“
28.09.2023

Удари последният звънец на Общински съвет Шумен за мандат 2019 -2023

Снимки: shumenonline.bg

Председателят на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова удари последния звънец за мандат 2019 – 2023 след проведената редовна сесия днес.

Пред колегите си тя произнесе прочувствено слово, в което им благодари за ползотворната работа през изминалите четири години.

„Благодаря ви за конструктивния диалог, който постигахме, обединени от основната ни цел – да работим за работим на нашия град. Благодаря на медиите за високия професионализъм, с който отразяваха работата ни. не на последно място искам да благодаря на звеното, което подпомагаше дейността на Общинския съвет. За мен беше чест да бъда председател на Общински съвет Шумен“, каза  Ася Аспарухова.

Преди да бъде закрито последното заседание на местния парламент думата взе и кметът на Шумен Любомир Христов. Той благодари на екипа си и общинските съветници за осемте години съвместна работа.

„В тази зала сме били съмишленици, били сме противници. Дискутирали сме, карали сме се и други работи сме правили, които са срамни. Въпреки това имахме съгласие по едни от най-важните проблеми на шуменци. Благодарение на всички вас, успяхме да съградим всичко това, което е в Шумен. Да приключим пречиствателната станция за отпадни води, да започнем пречиствателната станция за питейни води, да започнем подмяната на довеждащия водопровод, покриването на река Енчова, обновените спортни зали, кредита за асфалтиране на улици и много други неща, които направихме заедно“, обърна се към общинските съветници градоначалникът.

А иначе на сесията не липсваха кавги, удари под кръста, селфита, шеги и колоритни изпълнения. „Бистриха“ марашките извори, „пускаха“ и „спираха“ вече построената, но нефункционираща пречиствателна станция за питейни води, броиха парите за спортните клубове, нарушаваха дисциплината и спориха кой какво е направил през отиващия си мандат. Други останаха верни на стила си и демонстративно напуснаха заседанието преди да е приключило, с което на практика отказаха да довършат работата си.

На последното си заседание шуменските съветници взеха още няколко важни за общината решения.
Гласуваха закриването на филиали в ДГ „Светулка“ и предоставянето им за ползване от Симфониета Шумен за новонаетите им оркестранти.

Също така дадоха съгласие да бъдат отделени 10 000 лева от бюджета на общината за закупуване на пейки и интериорен благоустроителен детайл, които ще красят обновените площи до ул. „Марица“.

Дадоха одобрението си за 19 кандидати за съдебни заседатели към Районен съд Шумен.

Беше отпусната и помощ в размер на 500 лева на пострадало от пожар семейство. Дадоха име и на улица в квартал „Дивдядово“, която ще носи името на генерал Марко Андреев. Одобриха и още 532 828  лева, с които ще се дофинансира ремонта на улиците по селата в общината. Сумата е заложена в актуализация на местния бюджет за 2023 г. Парите обаче няма да стигнат до е всички села. Допълнително пари ще получат 18 от 26-те села в общината. С по-малко средства ще разполагат Градище, Коньовец, Лозево, Царев брод, Вехтово, Кладенец, Мараш и Овчарово.

По Закона за самоуправлението  бяха гласувани и одобрени  и кметовете, които поемат кметствата по населени места до провеждане на изборите и полагането на клетва на новоизбраните.

Съветниците отхвърлиха кандидатурата на проф. Соня Тончева за удостояване със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Проблемите във ВиК сектора останаха за следващия Общински съвет.

След закриването на последното заседание съветниците и кметското ръководство вдигнаха последна наздравица. По традиция те си направиха обща снимка пред сградата на Община Шумен.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *