Младежи пострадаха при катастрофа край Търговище
29.09.2023
Само две чешми във Велики Преслав с годна за пиене вода
29.09.2023

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Световния ден на сърцето отбелязваме днес, 29 септември. Денят е обявен от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO) през 1999 г.

Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.

Кампанията се провежда под егидата на Световната федерация на сърцето (WHF) и акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот.

Приоритетни в кампанията са познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите – телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина №1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Как да поддържате оптимално артериално налягане?

Има комплекс от фактори, които биха помогнали за поддържане на оптимално артериално налягане и биха забавили появата на артериална хипертония и нейните усложнения:

•    регулярно измерване на кръвното налягане;
•    увеличаване на физическата активност (30-60 мин./ден);
•    нормализиране на телесното тегло;
•    консумация на повече плодове и зеленчуци, избягване на животински мазнини за сметка на риба, птиче месо и нискомаслени млечни продукти;
•    ограничаване на солта и алкохола;
•    отказ от тютюнопушене;
•    редуциране на стреса;
•    регулярна употреба на антихипертензивни медикаменти.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *