Адреси без ток заради профилактика
10.11.2023
4 пожара в сухи треви
10.11.2023

Общината ще плати поправката на подареното от „Практикер“ кръгово кръстовище

Община Шумен ще плати за поправката на подареното от „Практикер“ кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“. Колко ще струва проектът и изпълнението засега не може да се каже. Това заявиха в отговор на наше запитване от пресцентъра на Община Шумен.

Фаталното кръгово кръстовище, на което преди година в зверска катастрофа загина 22-годишната Светомира Станчева, беше изградено през 2017 година. То е подарък от инвеститора „Видеолукс“, който е собственик на веригите “Технополис” и “Практикер”. Изпълнител на дейностите е „Хидрострой“ АД, Варна.

Трагичният инцидент повдигна въпроса законно ли е кръговото кръстовище. За да го инспектират в Шумен дойдоха редица експерти, които бяха категорични – кръговото кръстовище е опасно и изградено в разрез с нормативната уредба. Последваха ожесточени спорове между пътните експерти на общината и Европейския център за транспортни политики.

Кръговото попадна и в обсега на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които също го инспектираха и излязоха с доклад.  Заключението на държавните пътни експерти е, че кръговото кръстовище не осигурява безпроблемно преминаване по бул. „Симеон Велики“ и създава допълнителни конфликтни точки между участниците в движението, както и предпоставки за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Според пътния експерт, изготвил доклада инж. Иван Табаков, кръгово кръстовище се поставя там, където има пресичащи се потоци, като това, на мястото на съществуващото кръстовище, липсва.

Като основен проблем на кръстовището бе изтъкната геометрията. Диаметърът е много малък. Няма го стандартното за кръговите кръстовище преминаване със завиване. Транспортните потоци преминават направо без да извършват каквато и да е друга маневра, което е недопустимо.

Сгрешеното кръговото кръстовище не изпълнявало основната си задача, а именно да накара водачите да намалят скоростта. Освен това водачите трудно разпознават, че им предстои кръгово кръстовище. Липсва и анализ на интензивността на движение на базата, на който да се избере решение за кръстовището.

Смущаващи са и организацията на движението в сигнализацията с изтърканата пътна маркировка, грешно поставените пътни знаци и поставените близо до кръга пешеходни пътеки.

Междувременно Община Шумен се примири с грешката си и изпрати писмо до Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/ с молба за съдействие при намирането на правоспособен проектант, който да извърши проучване и проектиране на кръговото кръстовище.

Преди месец Окръжната прокуратура в Шумен издаде предписание на Община Шумен да отстрани нередностите в срок до 3 месеца. Освен това собственикът на пътя трябва да глоби този, който е пуснал движението, в случая това е самата община Шумен, която на практика трябва да глоби себе си.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. 12345 каза:

    На харизан кон не са му гледали . документите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *