Зимата ни изненада: Преспи, снегонавявания и прекъснато електричество
19.11.2023
Автомобили в капана на снежните преспи
19.11.2023

В шест общини от област Шумен  е обявено бедствено положение. Решението бе взето днес на извънредно заседание на Областния щаб за намаляване риска от бедствия във връзка с усложнената обстановка на територията на област Шумен. Според заповедта на областния управител проф. Добромир Добрев, за 7 дни от 9:30 ч. днес в бедствено положение са общините Венец, Каспичан, Нови пазар, Хитрино, Никола Козлево и Каолиново.

По данни от полицията, в Шуменска област няма пострадали и бедстващи хора.

По данни на електроразпределителното дружество без ток са 31 населени места в областта. Екипи на дружествата служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят за разчистването на пътища и просеки в районите на аварирали електропроводи поради обилните снеговалежи и понижаване на температурите.

Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Екипи на „Енерго Про“  работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, каза областният управител.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Гендов съобщи, че няма данни за пострадали хора, но обстановката остава усложнена. По искане на Областно пътно управление Шумен на 18 ноември около 23.15 ч. е затворен главен път I-2 посока Шумен към Разград, има изграден контролно-пропускателен пункт до пътен възел Белокопитово. От 00.30ч.  поради обилен снеговалеж е затворен път Ямбол-Силистра.  След кръстовището за село Хитрино обосновката е сложна, КПП е изграден на 7 км край Шумен.  Затворен е и старият път за Варна, КПП е изграден след кръстовището за село Зайчино ореше. По уверение на директора на Областно пътно управление активно се работи по трите главни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за движение, каза Гендов. Изградено е и КПП до село Пристое за недопускане на автомобили на главен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан.

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са спасени, част от тях се намират в кметствата на населени места. Има четири закъсали противопожарни автомобили, единият вече е освободен от пътя, за останалите се работи, каза Иванов.  Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево – Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, уточни комисар Иванов.

Областният съвет за намаляване риска от бедствия остава в повишена готовност, продължава оперативната връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен през Търговище маршрут. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони и дървета. Целият наличен състав на РДПБЗН- Шумен е мобилизиран и е на терен. Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино.

36 са получените сигнали, 12 от които за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, отработват се приоритетно. Поради силните снегонавявания и образувани преспи има закъсали три противопожарни автомобила и снегопочистваща техника. Работата на спасителните екипи в областта продължава. Поради скъсан централен електропроводник няма ток в Нови пазар, получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села.

Екипи от Каолиново, Нови пазар и Шумен, които са били насочени да работят на терен. Поради силните пориви на вятъра работата им е била невъзможна. Има и закъсал снегорин. В преспите са и екипи на пожарната. Създава се организация да се стигне до тях, за да им се достави гориво. Закъсали са екипи на пътя Тъкач-Изгрев, два екипа на пътя Хърсово-Никола Козлево.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *