Късо съединение изпепели автомобил, комин подпали покрив
20.11.2023
Кражба на пари от закусвалня
20.11.2023

Снимка: Пресцентър Областна администрация Шумен

Работи се за овладяване на обстановката на територията на област Шумен след бурния вятър и снегонавявания. На заседание днес на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия при областния управител проф. Добромир Добрев представителите на общините и институции информираха за предприетите действия и бяха обсъдени допълнителни мерки за преодоляване на кризисната ситуация.

Най-сериозен проблем остава липсата на електрозахранване в редица населени места в шест от общините в региона, където на 19 ноември със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев беше обявено бедствено положение. Екипи на „Електроразпределение Север“ работят по отстраняването на авариите по електропреносната мрежа и възстановяването на електрозахранването. На терен работят екипи и от съседни райони-Търговище, Разград, Горна Оряховица, за да бъде овладяна ситуацията. В община Каолиново и община Никола Козлево положението е много сериозно, има множество паднали стълбове огромни навявания. Очакванията са до края на деня навсякъде да бъде подадено напрежение, отделни абонати ще останат без захранване, защото има много аварии ниско напрежение, по които ще се работи утре, увериха от дружеството. В региона има аварии и на електропроводи, за отстраняването на които и днес продължава работата в района на Нови пазар.

По информация на ВиК Шумен липсата на електрозахранване е причина за нарушеното водоподаване в някои места в бедстващите общини. Към момента няма вода в 36 населени места, след пускането на захранването и водоподаването ще се възстанови. В град Шумен аварията е отстранена и до час ще има нормално водоподаване за целия град.

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов през изминалото денонощие са реагирали на 38 сигнала, над 90 души са били евакуирани на различни места. Към момента няма данни за бедстващи хора. Пътищата в региона вече са проходими. Временно e ограничено движението по път III-7005 Изгрев -Тодор Икономово в област Шумен поради силни снегонавявания, но се очаква до няколко часа да бъде отворен.

Кметовете информираха за обстановката в засегнатите общини. Тежка остава обстановката в общините Калиново и Никола Козлево, където в много от селата няма електрозахранване. Села без ток има и в общините Нови пазар, Венец, Хитрино и Каспичан. При пълно възстановяване на електрозахранването в населените места ще бъде отменена заповедта на областния управител за бедственото положение.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *