Изследвай се безплатно за СПИН
21.11.2023
Дъждовен ден
22.11.2023

Готови за зимата

Готовността за предстоящия зимен сезон бе обсъдена днес на заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия. Заседанието откри кметът на община Шумен проф. д-р Христо Христов. Докладите си пред градоначалника представиха службите от Единната спасителна система на територията на община Шумен, представители на администрацията, ръководители на общински предприятия, ПБЗН, МВР, ЦСМП, Областното пътно управление, „Автомагистрали – Черно море“, „Пътнически автотранспорт“, ВиК и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, както и експерти от дирекциите по социална политика, здравеопазване и образование.

Фирмите, които отговарят за зимното поддържане на територията на общината, информираха съвета, че са подготвени за предстоящия зимен сезон, разполагат с необходимата техника, инертни материали и имат готовност да осигурят допълнителна помощ, ако се наложи.

„Автомагистрали – Черно море“ АД ще почиства уличната мрежа в Шумен, кварталите и селата на общината, както и общинските пътища. Дружеството разполага с 47 снегопочистващи машини, 5 челни товарача и 16 снегорина, с които ще се чистият пътищата по селата. Към момента в складовете на фирмата има налични количества сол и пясък. С цел по-добра координация представителят на фирмата инж. Асен Тодор предложи да се организира среща с кметовете на всички населени места в общината. Като съществен проблем, който възпрепятства работата им, той посочи големият брой нерегламентирано спрели автомобили по уличната мрежа.

Почистването на републиканската пътна мрежа и АМ „Хемус“ ще се извършва от фирмите ДЗЗД „Зима Хемус“ и ДЗЗД „ПП Шумен“,  които имат сключени договори с Областно пътно управление Шумен. Двете фирми разполагат с общо 72 машини.

Пожарните автомобили също са в готовност за работа при есенно-зимни условия, съобщиха от Регионалната дирекция по ПБЗН. От 2 до 4 екипа, в зависимост от обстановката, са в готовност да реагират при необходимост и спешни обаждания на тел. 112. Службата разполага с общо 6 противопожарни и два специализирани автомобила, верижна машина, микробус и фургон за превозване на хора и оборудване, като всички те са с висока проходимост.

Подготвени за зимни условия са всички автобуси, които извършват превоз на пътници в града и по селата. Отоплението в салоните на автобусите и чакалните на автогарите са в изправност. Дружеството разполага с всички необходими инертни материали, горива, масла и др.

На общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“, „Чистота“, „Общински жилища и имоти“ и „Строителство и благоустройство“ са възложени дейностите по ръчното и машинното снегопочистване и поддържане на централната пешеходна зона, тротоари, алеи, паркове и градини в Шумен, подходите към социалните и здравните заведения, яслите, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите и др.

Управителят на ОП „Паркове и обредни дейности“ Златин Кайряков съобщи, че до края на месеца на училищата и детските градини ще бъдат доставени необходимите сол, пясък и гребла за почистване на сняг. На по-късен етап сандъци с пясък ще получат и кметовете в малките населени места. Около 80 тона дърва за огрев са доставени на социалните заведения. Предприятието разполага с резерв от около 100 тона дърва, 30 тона сол, 2 калциев хлорид и пясък.

Извършена е профилактика на електросъоръженията на територията на общината, за да се предотвратят трайни нарушения на електрозахранването и аварии по съоръженията, съобщиха от Мрежовия експлоатационен район – Шумен и Енерго Про. Създадени са 38 екипа от по двама души за работа в извънработно време при повикване. Екипите  разполагат с необходимите високопроходими автомобили – 38 бр. оборудвани и 8 бр. специални, дружеството има готовност да сформира и допълнителни групи за отстраняване на по-тежки аварии.

Кметовете на селата в общината сигнализираха, че често жителите на малките населени места остават без ток. Ежедневно за няколко часа без ток остават селата Дибич, Радко Димитриево, Мараш и Салманово. От прекъсвания на електрозахранването се оплака и главният експерт на шуменския квартал „Макак“.

Профилактика е извършена и на съоръженията на водопроводната и канализационната мрежа. От ВиК Шумен увериха, че разполагат с необходимия ресурс за отстраняване на евентуални аварии по водопреносната мрежа.

Осигурено е нормалното функциониране на училищата, детските градини и ясли, здравните заведения, създадени са условия за изпълнението на всички социални услуги, които предоставя Община Шумен. Автомобилите за разнос на храна са приведени за работа при зимни условия. Училищните автобуси са преминали технически прегледи и са снабдени с необходимите материали за пътуване през зимата. Създадена е организация за временно настаняване в средищните училища при усложнена пътна обстановка.

Осигурено е отоплението във всички здравни и социални заведения. В специализираните социални институции и в услугите от резидентен тип персоналът е на 24-часов режим на работа, което осигурява непрекъснато присъствие на дежурни лица. Домашният социален патронаж работи със запълнен капацитет от 300 лица, разполага със запаси на хранителни продукти от първа необходимост, както и с храни с дълготраен характер. Извършен е оглед на сградите, направен е преглед на автомобилния парк и са предприети мерки за привеждането на превозните средства в готовност за работа при зимни условия.

Центърът  за временно настаняване на ул. „Шуменска комуна” № 22 и кризисният център са в готовност за работа през зимния сезон и разполагат общо с 32 легла за настаняване.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *