Учебна ситуация: Химическо замърсяване на ЖП гара
29.11.2023
Кметът: Имаме три варианта за хотел „Шумен“
29.11.2023

Как новият кметски екип ще промени Шумен

Приоритетите в работата си през следващите четири години очертаха новите зам.-кметове на община Шумен. Те бяха официално представени на пресконференция днес пред шуменските медии. Ето как ще променят Шумен.

Зам.-кметът по финанси Десислава Петрова заяви, че най-важният приоритет е да се поддържа финансовата стабилност на общината и работата по Бюджет 2024, който трябва да е готов до януари.

„Средствата, които община Шумен разходва са средствата на нашите граждани и нашия град. Те трябва да бъдат управлявани по един сигурен и прозрачен начин. В спешен порядък трябва да изработим бюджета за 2024 година“, каза Петрова.

Тя обясни, че в банковата сметка на общината има 30 млн. лв. Същевременно няма неразплатени текущи задължения. Кредитите на общината са: 21,5 млн. лв. за ремонтите на уличната мрежа в града и селата, 1,160 млн. лв. за реконструкцията на Летния театър и Младежкия дом и кредит от предходен период към фонд ФЛАГ, където остават за изплащане 560 000 лв. Двата по-големи кредита са със срок на изплащане 10 години. Общината не изпитва затруднения при изплащането им, увери Петрова.

След обстоен разчет при изработването на бюджета, ще стане ясно дали има необходимост от повишаване на данъците за шуменци.

Приоритет за зам.-кметът по култура и образование проф. Светла Станкова ще бъде средното образование и по-специално мерки за подобряване на резултатите от матурите и Националното външно оценяване на седмокласниците. Ще има и промяна в политиката за приобщаващо образование, а също и ще се учреди стипендия за надарени деца. Тя обеща и нови събития в културния календар.

„Всички знаем, че резултатите от матурите никак не са добри. В тази връзка ще приложим добри практики от други общини в страната за стимулиране на учениците. Ще работя в насока създаване на работеща система за деца и ученици със специални образователни потребности“, посочи проф. Станкова.

Новият зам.-кмет ще извърши проверка на нивото на STEM кабинетите в шуменските училища. Друг приоритет на проф. Станкова е обновяване на материалната база в училищата в малките населени места в община Шумен. С помощта на проекти ще се търсят възможности за подобряване на средата и в читалищата. Ще се търси и задълбочено сътрудничество между общината и шуменския университет. Културният календар ще бъде обновен с нови събития и прояви, насочени главно към младите хора.

Акцент в работата на зам.-кмета по строителство арх. Николай Симеонов е облагородяването на градската среда, изграждането на нови детски площадки и ремонта на съществуващите, подмяна на осветление и тротоари, подобряване на състоянието на крайните квартали „Боян Българанов“, „Тракия“ и Еверест“. Сред приоритетите му е и развитието на спортната инфраструктура. На мястото на Тежкия полк ще се изгради нова спортна площадка.

„Ще работим за подобряване на социалната инфраструктура. Ще подобрим облика и материалната база на детските градини, училищата, на болницата. Като това ще доведе до повишаване на инвестиционната привлекателност на града“, каза арх. Симеонов.

Зам.-кметът по строителство ще се захване да решава и проблема с лошата транспортна схема на града. След анализ на пътникопотоците автобусните линии ще се актуализират, а при нужда ще бъдат разкрити нови с по-големи и по-комфортни автобуси.

За зам.-кмета по икономическо развитие Николай Колев най-важното е Шумен да има високопродуктивна икономика, висока добавена стойност, която да дава остава в града и работа в посока повишаване доходите на гражданите, което да повишат благосъстоянието им.

„Ще работя така, че целият екип след четири години да е успешен и спокойна да можем да поискаме доверието на гражданите за още един мандат. Предстои ми да се запозная по-обстойно с нещата в самия ресор и хората в него“, каза Колев.

Д-р Светослава Йорданова-Хайнова заяви, че първи и основен приоритет за нея ще бъде разкриването на денонощен педиатричен кабинет. Тя увери, че съвсем скоро той ще стане факт. Сред другите идеи на ресорния зам.-кмет е да се разкрие безплатна общинска детска забавачка, в която родителите при нужда да могат да оставят децата си безплатно за няколко часа, докато си свършат работата.

„Всичко, което до момента е направено и е добро за гражданите ще бъде продължено и наградено. Ще търсим нови възможности за развитие на нови проекти“, заяви д-р Хайнова.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *