Как новият кметски екип ще промени Шумен
29.11.2023
Мъж с боеприпаси на село
29.11.2023

Кметът: Имаме три варианта за хотел „Шумен“

Три са вариантите, които Община Шумен ще разгледа за придобитата отново собственост върху 32,2% в Гранд Хотел “Шумен”. Първият е продажба, втория да се говори със собственика на по-големия дял друг актив в замяна, а третият вариант е закрития басейн в хотела да стане общински. Това обяви на пресконференция днес кметът на Шумен проф. д-р Христо Христов по повод на решение на ВАС, според което на общината се връщат близо 1/3 от хотела.  В него е посочено, че общината трябва да плати на „Уеб Финанс Холдинг“ АД 2,893 млн. лв.

“Ще назначим комисия от експерти от икономисти и юристи, която да изчисли какви са финансовите измерения на нашия дял в хотела. Разполагаме с 30-дневен срок, в който трябва да платим тази сума или да влезем в споразумение за разсрочено плащане. С цел да не се натовари бюджета, вероятно ще поискаме разсрочено плащане. Тази година да платим 1,5 лв., а останалата сума да заложим в бюджета за 2024 г. Установихме, че има разминаване по начина, по който ние изчисляваме лихвата и начинът, по който я изчислява фирмата. Ще се консултираме и с юристите”, допълни Христов.

Предисторията на казуса

С решение на Общинския съвет през 2006-та година общинските дялове от хотела са обявени за продажба. Купува ги „Уеб Финанс Холдинг“ за 1,85 млн. лв. Фирмата така и не успя да влезе реално във владение. Преди повече от 10 години „Уеб Финанс Холдинг“ решила, че иска да се оттегли от съдружието и завела дела за разваляне на продажбата и възстановяване на платените на общината суми плюс лихвите, таксите и съдебните разноски.

Започва съдебна битка, която продължава години наред. Така сагата приключва с решение на ВАС, който постановява и обявява сделката за нищожна, с което Община Шумен става собственик на активите. Освен продажната цена към онзи момент общината трябва да заплати на дружеството и законната лихва върху сумата от датата на предявяване на исковата молба до окончателното изплащане.

Кой от трите варианта е най изгоден за общината ще реши Общински съвет Шумен.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Светеца каза:

    Има и четвърти варията, ама никой не се сетил за него.
    Това е хотел и има освен басейн и леглова база. Във общината винаги е имало проблем със настаняването на временно пребиваващи в нужда хора, гости и други. Напълно е възможно (реално) да се заделят определен брой стай за община Шумен(все пак ше бъде собственик) чрез които да се изплаща и така наречения дълг! Защото ние гражданите трябва да плащаме за малоумието на бившите ни управляващи? Или и новото ръководство гледа да пълни джобовете си с пари след продажба, и сметката пак ще я плащат данъкоплатците?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *