Балетна формация „Търговище“ представя „Лешникотрошачката“
05.12.2023
Съдът отказа да измени най-тежката мярка за неотклонение на задържан за палеж
05.12.2023

Полицията проверява магазините за пиротехника

Снимка: shumenonline.bg

Започват проверки в търговските обекти на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен за недопускане продажба на пиротехнически изделия без съответните разрешителни. Ще следи дали предлаганите в търговската мрежа изделия имат сертификат за качество, дали не се предлагат в нарушени или скъсани опаковки и дали имат инструкции за употреба на български език.

Целта на проверките е да се установи дали предлаганите изделия съответстват с изискванията за безопасност. Предприети са действия за пресичане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, включително пазари и тържища. Припомняме, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт – включително и в новогодишната нощ. Купуването от нерегламентирани търговци може да крие опасности. Най-рискови са тези с различни дефекти или с изтекъл срок на годност.

Полицейските служители ще следят  дали се спазва забраната за продажба на фойерверки oт категория F1 за клиенти ненавършили 12 години, от категория F2 за ненавършили 16 години и от категория F3 за непълнолетни.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *