Полицията проверява магазините за пиротехника
05.12.2023
Шумен грейна празнично
05.12.2023

Съдът отказа да измени най-тежката мярка за неотклонение на задържан за палеж

Снимка: shumenonline.bg

Варненският апелативен съд извърши въззивна проверка на определение на Окръжен съд – Шумен, с което е била оставена без уважение молбата за изменение на задържането под стража на обвинен в палеж в с. Косово. Ахмед А. е привлечен под наказателна отговорност за това, че в съучастие с друго лице е извършил палеж на имущество на значителна стойност, при който е създадена опасност за живота на четири лица и за увреждане на друго имущество. При пожара на 10 август били унищожени автомобил и близки постройки. 47-годишният мъж е осъждан многократно, но е реабилитиран.

Адвокатът обясни, че от последното противоправно деяние, за което е била ангажирана наказателната отговорност на подзащитния му, са изминали повече от 15 години. След това в живота му са настъпили положителни промени – създал е семейство, развил е собствен бизнес. Пострадалите от палежа живеят в чужбина, така че той не би могъл да извърши престъпление и спрямо тях.

Прокурорът обаче смята, че рискът от престъпление не е намалял. Той се извлича от процесното деяние, а не от съдебното минало на обвиняемия. Поръчковият палеж е деяние с висока обществена опасност, която показва и личната опасност на извършителя.

Апелативният съд стигна до заключението, че законовите изисквания за задържането под стража на Ахмед А. съществуват и към този момент. Продължава да е актуален изводът за основателно подозрение задържаният да е извършител на деянието. Въззивната инстанция изцяло се съгласи с Окръжния съд, подложил на подробен анализ данните за обвиняемото лице. Предходните осъждания могат да се ценят единствено като характеристики на личността му. Не могат да се пренебрегнат естеството и механизмът на извършения палеж – запалена е вещ със значителна стойност, създадена е опасност за живота на 4 души и за увреждане на друго имущество. Това деяние с изключително висока обществена опасност. Това, че обвиняемият е с постоянен адрес, че има семейство и бизнес не обуславя извод за негова по-ниска опасност, тъй като тези факти са съществували и към момента на деянието.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди съдебния акт на  Шуменския окръжен съд. Определението не подлежи на обжалване.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *