81% е събираемостта на местните данъци и такси в Търговище
06.12.2023
Дъжд и сняг
07.12.2023

Благодариха на дарителите на Шумен

100 фирми, сдружения и граждани, помогнали при реализацията на значими обществени каузи в Шумен през 2023-та година, получиха сертификати и благодарствени писма. Това стана тази вечер на тържествена церемония за Деня на дарителя в ресторанта на хотел „Шумен“. Благодарности към дарителите поднесе кметът на община Шумен проф. Христо Христов. На тържеството присъстваха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-кметовете Десислава Петрова, проф. Светла Станкова, Николай Симеонов, Николай Колев и Светослава Хайнова.

„Дарителството е традиция, която се е зародила в Шумен и е свързана с името на големия български благодетел и дарител Нанчо Попович, който става причини в нашия град да бъде построена девическата гимназия. Дарителството не трябва да остава скрито. Тое ценност, която трябва да стане достояние на всички нас. За мен е чест и голяма гордост да поздравя вас – дарителите, тези които носите доброто в себе си“, обърна се към гостите кметът на Шумен проф. Христо Христов.

Тази година най-големите дарите в община Шумен са десет. Това са „Фикосота“, „Алкомет“, „Теси“, Юлия Банкова, Автомагистрали „Черно море“, Сдружение Училищно настоятелство при IX ОУ „Панайот Волов“, Фикрет Индже, Сдружение „Училищно настоятелство“ село Царев брод,  НЕС „Нови енергийни системи“ и Училищно настоятелство при ОУ „Братя Миладинови“ в село Велино.

Сред дарителите има представители на големи и по-малки фирми и дружества, има хора с различни професии, от различни сфери, известни личности и неизвестни за широката публика имена. Всички те обаче са обединени от щедростта и милосърдието, от желанието да помогнат. Всеки според възможностите си е направил дарителски жестове, за да се чувстват други хора по-добре, да живеят по-добре, да имат по-добри условия за учене, за лечение, за спорт, възможности за развитие. Със средства от дарения през тази година е подобрявана материално-техническата база в училища и детски заведения, закупувано обзавеждане и оборудване на социални центрове, подпомагани са турнета и фестивали на наши творчески състави.

Даренията за отминаващата 2023 година са над 700 000 хиляди лева.

Отбелязването на Деня на дарителя в Шумен на 6 декември води началото си от 1937 година. Стореното от видния благодетел Нанчо Попович, който на Никулден има имен ден, подтикнало обществеността, тук да бъде поставено началото на честванията. Българин по душа и сърце, човек на честния труд, с желание да бъде полезен на родния си град Шумен. Нанчо Попович често е споменавал за нуждата от девическо училище, за което би спомогнал според силите си. Тази своя идея осъществява чрез завещанието си, като определя сумата от 20 000 златни австрийски наполеона. През 1899 година се закупува сградата, дават се средства за обзавеждане и издръжка на гимназията, която си запазва името „Нанчова”.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *