2 години и 8 месеца затвор за мъж, пребил друг до смърт
06.12.2023
81% е събираемостта на местните данъци и такси в Търговище
06.12.2023

Културни дейци на протест

Културни дейци, артисти и служители на музеите, библиотеките и архивите излязоха днес на втори национален протест в рамките на месец.

С плакати с надписи „Народ без култура е народ без бъдеще!“ те се събраха пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“, където изразиха недоволството си от ниския бюджет за култура.

Културните дейци имат няколко основни искания. Те настояват за осезаемо увеличение на бюджета за култура и приемане на законови промени, за да се гарантират необходимите средства за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сферата, както и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

По думите на протестиращите заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

„След предишния протест на 1 ноември, министърът на финансите, заяви, че ще удовлетвори нашите искания за 50 процента увеличение. Всичко това обаче остана на думи. Днес се гласува бюджета за 2024 година, в него забележете не е предвидена нито стотинка увеличение за субсидирана бройка в сферата на културата. Това реално ни поставя в ситуация на невъзможност да си плащаме сметките. Инфлацията отдавна вече е изяла тези 8 процента, които толкова измъчено ни дадоха едва в края на годината“, каза Светлана Венелинова от Регионален исторически музей Шумен.

По думите й министърът на културата вече половин година ги „разигравал“, отказвайки да подпише браншовия колективен трудов договор с музеите и галериите.

„Дано този път ни чуят. От преди 20 години се пише национална стратегия за култура. От години чакаме да се промени методиката за сценичните изкуства. От години се говори, че културата ще е приоритет и все още чакаме“, заяви огорчена от нехайството на управляващите актрисата Стефани Лечева.

Културните дейци остават в готовност да продължат стачните си действия, ако исканията им не бъдат изпълнени.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *