Лидерът в мъжкия хандбален елит „Шумен 61“ приема „Чардафон“
01.02.2024
Промени в обществения транспорт от 1 февруари в Търговище
01.02.2024

Подменят старите печки в Шумен на близо 5000 домакинства

Община Шумен ще подмени безплатно старите печки на дърва и въглища на близо 5000 домакинства с нови екологични отоплителни уреди. Средствата са в размер на над 36 млн. лева и идват от европейската програма „Околна среда“, по която общината е кандидатствала със свой проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Това съобщи на брифинг пред медиите днес зам.-кметът по икономическо развитие Николай Колев.

По проекта ще бъдат монтирани около 9600 климатика клас А, 160 котли на пелети, 59 термопомпи и около 260 радиатора на домакинства от града и селата в община Шумен. Община Шумен вече е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител.

„Изискването към кандидатите е да са собственици на жилищата, за които кандидатстват. След обстойно обследване на жилището ще се прецени каква жилищна площ трябва да се отоплява, при което ще се пристъпи към монтаж на избрания отоплителен уред. Старите печки ще се демонтират и предадат за вторични суровини, като приходите от тях, ще постъпват по сметката на общината“, обясни Колев.

Освен за климатици, пелетни печки и отопление на газ или парно, пари ще се дават и за фотоволтаици. Подборът на домакинствата ще става по реда на подаване на заявленията.

Според направения анализ около 3000 домакинства в общината са заявили желание да сменят старите си отоплителни уреди с нови, като най-предпочитани са климатиците.

През пролетта предстои провеждането на мащабна информационна кампания в жилищните квартали на града и малките населени места на общината, която ще разясни на жителите всички подробности относно начина на подаване на заявления и възможностите за подмяна.

shumenonline.bg

 

 

 

2 Comments

  1. Герджиков каза:

    Супер идея,която показва,че ине можем,освен нашата партия да мисли за хората,друга няма такава!

  2. Николаева каза:

    Къде и кога може да подаваме заявления?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *