Търсят по-евтин вариант за боклука на Шумен
08.02.2024
Затворени улици заради ремонти
08.02.2024

Нови изисквания за пешеходните пътеки

Снимки: shumenonline.bg

Пешеходните пътеки вече ще отговарят на нови изисквания. Те ще бъдат разписани в нова наредба, която влиза в сила от август тази година. За да установят какво е състоянието на пешеходните пътеки в област Шумен, през март служители на ОДМВР ще направят оглед. Това съобщи днес на заседание на Областната  комисия по пътна безопасност комисар Румен Симеонов от ОД на МВР в Шумен.

„Ще изготвим сигнални писма до общините, за да могат да се вземат навременни мерки“, уточни комисар Симеонов.

Той изнесе тревожна статистика по отношение на пътни травматизъм през 2023 година. Данните сочат сериозен ръст на тежките пътно-транспортни произшествия, както и на ранените и жертвите по пътищата в Шуменска област. Тежките ПТП-та са с 23% ръст, ранените с 28%, а жертвите с 36% повече спрямо предходната година.

„Отчитаме намаление на общия брой пътно-транспортни произшествия. За 2023 г. те са 694, спрямо 724 за 2022 г. С това се изчерпва положителната част в пътнотранспортната обстановка. По останалите три показатели сме доста нагоре – за тежки ПТП-та, ранени и на загинали“, каза комисар Симеонов.

Тежките ПТП-та от 121 през 2022-ра са скочили до 149 през миналата година. Ранените са увеличени 137 на 175, а загиналите от 11 на 15.

„На територията на областта няма обособени участъци с концентрация на ПТП, което означава, че нямаме участък, в който има три или повече катастрофи със загинали и ранени. Тежките пътни инциденти са разпръснати из цялата област“, каза комисар Симеонов.

За отчетения период са станали 27 катастрофи с участието на деца, при които 9 са били тежко ранени. Положително е, че няма загинали. Ранените пешеходци са 43, в следствие на катастрофи, неправилно пресичане или отнето предимство.

За да ограничи пътно-транспортния травматизъм ОДМВР Шумен е набелязала конкретни мерки за работа през 2024 година.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *