Над 2 милиона лева е брутният вътрешен продукт в Шуменска област
08.02.2024
Нови изисквания за пешеходните пътеки
08.02.2024

Общините в област Шумен търсят икономически по-изгоден вариант за третиране на смесените отпадъци. В момента те се извозват до завода в Езерово, но разходите по транспортирането им са високи. Затова и общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/ проучват възможностите за по- ефективно и изгодно решение на проблема.

„Това е най-наболелият въпрос за всички общини, по който трябва да бъде взето решение. Обсъждаме всички възможни варианти. Тази политика ще бъде публично обсъдена, няма да бъде скрита от гражданите на нашата община. Имаме възможности да прекратим договор с Езерово, но към момента нямаме конкретно решение. Ще се спрем на този вариант – консолидиран, интегриран с останалите общини и най-изгоден за жителите на нашата община“, обясни кметът на Шумен проф. Христо Христов.

На провелото се днес заседание на сдружението бяха обсъдени възможностите за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на общински или регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци.

Своя система за разделно събиране и рециклиране за управление на отпадъците възнамерява да изгради община Велики Преслав.

Възможностите за изграждане на сепариращата инсталация проучват и общините Венец, Хитрино и Каолиново, които ще кандидатстват с общ проект.

На този етап общините Шумен и Нови пазар обмислят дали да участват самостоятелно или с РСУО. Общините разполагат с шест месеца, за да вземат решение и да изготвят проектните си предложения.

На заседанието днес бе взето решение общините Шумен, Каспичан Смядово и Велики Преслав да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за предоставяне на компостери за домакинствата. В Шумен около 500 компостера ще бъдат раздадени на домакинствата, училища и детски гради със зелени площи. Такива съдове ще бъдат бъдат раздадени на 60 домакинства в Каспичан , 300 в Смядово и 350 във Велики Преслав. С тях ще значително ще бъдат намалени разходите за последващото трениране на отпадъците.

Община Шумен ще закупи и нов специализиран автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци. Той ще извозва отпадъците в по-малките и тесни улички в града.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *