Шофьор си нарисува табели
09.02.2024
Стажантска програма за работа в Областната администрация
09.02.2024

Община Шумен ще кандидатства за Център за дементни

Снимка: Община Шумен

Община Шумен ще кандидатства по проект „Красива България“ (ПКБ) на Министерството на труда и социалната политика с проектно предложение за „Подобряване на социалната инфраструктура“. В рамките на процедурата ще бъде разкрит „Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни хора с деменция“. Това става ясно от докладна записка на кмета на община Шумен проф. Христо Христов, която е включена в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет /ОбС/, на 19 февруари.

Новата социална услуга ще предлага почасова подкрепа на пълнолетни лица с деменция , рехабилитация, социална и психологическа консултация. На територията на област Шумен няма център от подобен тип.

Предвижда се капацитетът му да е до 10 души. За тях грижи ще полага екип от психолози, рехабилитатори и социални работници. Грижите за дементните лица ще са насочени към забавяне на развитието на деменция. Предлаганата услуга ще даде възможност на близките им да продължат да упражняват своята трудова дейност.

„Създаването му ще ще осигури целодневен престой на лица от 18 до 108 години с деменция от различна генеза. Целта е под наблюдението на специалисти и в приятна среда потребителите да се ангажират с различни полезни занимания и да имат възможност за разширяване на социалните си контакти“, пише в докладната си градоначалникът.

Центърът ще бъде ситуиран в сграда общинска собственост на ул. „Гоце Делчев“ №7. Сградата се нуждае от ремонт, който според направената количествено-стойностна сметка ще струва 86 900 лева.

Финансовата рамка на проекто-предложението е с обща стойност на бюджета от 80 000 до 500 000 лева с ДДС и съфинансиране от страна на общината в рамките на 52% или 45 188 лева.

Срокът за кандидатстване по тази мярка на кампания „Красива България“ 2024 е до 15 март.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *