Шуменчета с международни награди
09.02.2024
Приеха бюджета на Община Нови пазар
09.02.2024

Сигнали за конфликт на интереси срещу двама общински съветници

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ да разгледа и да се произнесе по два сигнала срещу общински съветници, за които има съмнение за конфликт на интереси. Това реши на свое заседание днес Комисията за установяване на конфликт на интереси към Общински съвет Шумен.

Сигналите са срещу Веселин Пенчев от групата на „Кауза Шумен“, който е и член на местната комисия за конфликт на интереси, и Янко Янков от „Продължаваме промяната“.

Вносител на този срещу Веселин Пенчев е общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“. Повод за него е придобиването на къща Кулиянови чрез търг от частна фирма – „ЕНДИВИ“ ООД, в която освен купувачът Ниязи Ахмед, съдружници са и двама общински съветници – Данаил Данчев и Веселин Пенчев. Сигнал обаче има само срещу последния.

Сградата се намира на „Цар Освободител“ в Шумен и е със статут на паметник на културата от местно значение. Строена е преди 1950 г., но от години се руши, а доскорошните й собствениците – Община Шумен и частно лице спореха кой да поеме ремонта. Фирмата закупи общинската част от имота за първоначално обявената тръжна цена от 211 900 лева, без ДДС. Парцелът е с площ от 633 кв. метра.

„След сигнали на граждани започнах да проучвам нещата и присъствайки на търга видях общинският съветник Веселин Пенчев, който придружаваше купувача и управител на фирмата спечелила търга. След след справка в търговския регистър, като съдружници са вписани двама общински съветници. Ние сме длъжни да опазваме и съхраняваме общинското имущество, особено когато то е паметник на културата. Силно съм притеснен, че общински съветници могат да бъдат замесени в подобна сделка“, обоснова се Петров.

Веселин Пенчев отказа да даде коментар пред медиите, а по време на обсъждане на сигнала срещу него, напусна заседанието.

Съмнение за конфликт на интереси има и за общинския съветник Янко Янков. В сигналът се твърди, че чрез фирмата си Янков бил взел под наем общински имот на Кооперативния пазар, на който в последствие се появила сръбска скара.

Оказва се, че местните парламентаристи нямат законови компетенции да се произнесат по сигнала, затова КПКОНПИ ще проверява нарушен ли е закона.

„Нямаме основание да ги разгледаме, не можем да се произнесем с каквото и да било решение или становище. Ще бъдат препратени към Националната комисия за конфликт на интереси“, заяви председателят на местната комисия Ивайло Илиев.

Преписката и по двата сигнала ще бъде препратена до КПКОНПИ в София.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *