Ефективна присъда за мъж, блудствал с малолетно момче
12.02.2024
Значителна облачност и мъгли
13.02.2024

Двойно повече пари за здравеопазване

„Двойно повече пари за здравеопазване са заложени в бюджета за 2024 година на община Шумен. Общата сума е 270 000 лева. С тях ще бъде реновирано Детско отделение, което до края на месец юни ще бъде пребазирано на четвъртия етаж в МБАЛ Шумен“. Това каза днес на заседание на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет ресорният зам.-кмет д-р Светослава Хайнова.

Ремонтът трябва да стартира през март, като средствата за него са 215 000 лева. Амбицията на администрацията е да открие обновеното отделение в Деня на детето – 1 юни.

„Имаме идея да кандидатстваме с наш проект, с който да направим кът и детска площадка в двора на болницата. Успяхме да постигнем договореност с ръководството на болницата таксата от 1 левче за паркинг в двора на лечебното заведение да отпадне. Родителите трябва да представят амбулаторен лист от Спешно отделение, че са насочени за хоспитализация в детско отделение“, обясни д-р Хайнова.

Тази година шуменската болница ще изразходва и отпуснатата през миналата година сума от 100 000 лева за изграждане на нова пожароизвестителна система за помещенията, в който ще бъде ситуиран Ядрено-магнитния резонанс.

С 55 000 лева ще бъде закупена нова апаратура за ДКЦ1. Звеното за физиотерапия и рехабилитация ще получи апарати за магнитотерапия, интерферентни средночестотни токове и линеен трансдюсер за ехограф.  За нуждите на клинична лаборатория ще бъде закупен апарат за гликиран хемоглобин и хематологичен анализатор.

Повече средства са заложени и за социалния патронаж, което ще позволи разширяване на капацитета на потребителите и дейностите на услугата. Завишена е и сумата за детските ясли – за заплати и текущи ремонти.

В капиталовата програма на Община Шумен е предвидено и проектиране на шест детски площадки.

Бюджетът на Община Шумен за 2024 година ще бъде гласуван на сесията на Общинския съвет този месец.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *