Места със смущения на тока
12.02.2024
Огнеборци в Търговищко гасиха микробус и смесена гора
12.02.2024

Започна дългочаканият ремонт на напоителния канал

Снимка: shumenonline.bg

След повече от 30 години разруха започна дългочаканият ремонт на главен напоителен канал „Виница“, установи наша репортерска проверка на място. Съоръжението е с общо дължина от 37 километра, като само 7,5 километра ще бъдат обновени. Информация за проекта е публикувана на сайта на „Напоителни системи“ ЕАД.

Реконструкцията обхваща четири участъка – от начало на напоителния канал от яз. “Тича” през два участъка землището на Велики Преслав и по един през селата Драгоево и Миланово.

Очакванията са след ремонта в тези участъци загубите на вода да се намалят до минимум, количеството на вода за напояване да се изразходва по-ефективно, което от своя страна ще доведе до икономия. Освен това ще се подобри проводимостта на напоителния канал, което ще доведе до увеличаване на поливните площи и предотвратяване на наводняването на прилежащи земеделски земи.

По проекта се предвижда още и изграждане на система от измервателни устройства за отчитане потреблението на вода, както и доставка на машини и оборудване за подобряване и поддръжка проводимостта на канала, обект на разработката.

Общият размер на одобрената финансова помощ по проект Програма за развитие на селските райони 2014-2020, изпълняван от “Напоителни системи” ЕАД е в размер на 6 677 107,25 лв. От тях 75 % се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а 25 % е национално съфинансиране.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *