Спецполицаи на ГДБОП разбиха наркооранжерия във Велики Преслав
16.02.2024
Задържаха мъж, нанесъл щети на лек автомобил
16.02.2024

Старият водопровод спря асфалтирането на бул. „Ришки проход“

Старият и амортизиран водопоровод спря асфалтирането на бул. „Ришки проход“ в Шумен. Булевардът е една от най-натоварените входно изходни артерии на града, която е заложена в големия заем за ремонт на улици в града. За да подмени компрометираното съоръжение Община Шумен пренасочи средства от друг обект. Новият асфалт ще бъде положен след подмяната на водопровода. Това каза днес пред журналисти кметът на община Шумен проф. Христо Христов, докато инспектира строителството по мащабния проект за ремонт на улици. Той бе придружен от зам.-кметът по строителство и екология арх. Николай Симеонов.

Непредвидените дейности ще наложат закъснение на проекта, предоговаряне на условията с изпълнителя и нови решения на Общинския съвет.

„Можем да асфалтираме булеварда, но предвид компрометирания водопровод ще се наложи разкопаване на новия асфалт. Принудени сме да предприемем действия първо по ремонтиране на водопровода, след което ще се премине към асфалтиране. Това ще доведе до забавяне на проекта и съответно срока за безлихвения кредит, който е до 30 юни. Ако пресрочим този срок ще дължим лихви по кредита“, обясни градоначалникът.

Той показа и как вървят дейностите по пренареждане на паветата по компрометираната част на наскоро ремонтираната улица „Любен Каравелов“. Паважната настилка бе пренаредена през есента на миналата година. Само няколко месеца по-късно паветата на места пропаднаха и се образуваха коловози, което доведе до ремонт на ремонта. Обектът все още е в гаранция. Сега паветата се пренареждат с по-стабилна основа, обясни техническият ръководител на обекта Тугай Ахмед.

„Първоначално бяха наредени на пясъчна основа. Поради това, че няма отводняване на улицата, се получиха коловози. Премахнахме пясъка, положихме трошенокаменна настилка и в момента ги нареждаме на циментова основа“, поясни той.

По думите на зам.-кметът арх. Симеонов улиците, служители на отдел „Инвестиции и контрол“ регулярно обхождат обектите, по които се работи. „При констатиране на некачествено изпълнение, нередностите се отремонтират на място“ увери той.

Активно текат и ремонтните дейности в останалата част от бул. „Марица“. Там ще бъде изградено локално платно, което ще облекчи трафика по ул. „Марица“. За да завърши тази част от обекта, общината ще търси допълнително финансиране, в размер на 2 млн. лв.

„Тук ще изградим вътрешна улица, която да обслужва живущите. Предвиждаме паркоместа и зелени зони за отдих“, допълни зам.-кметът.

На следващ етап на Циганския мост ще бъде изградено кръгово кръстовище, за което се обсъждат два варианта за проектиране. С приемането на Генералния план за движение ще се избере най-подходящия вариант за кръстовище, като целта е живущите от кв. „Боян Българанов“ да могат дас е придвижат до бул. „Симеон Велики“ в рамките на 5 минути.

Към момента с 16 милионния заем за асфалтиране на улици в град Шумен с нова настилка са 23 улици. От тях завършени и приети са 15, останалите предстои да бъдат приети. приключили се ремонтите и по всички 14 междублокови пространства, които бяха заложени в списъка. Усвоените средства от заема за тях са в размер на 9, 701 млн. лева.

С останалите средства ще бъдат завършени останалите 29 улици. В момента се работи по 8 от тях.

Списък с улици

shumenonline.bg

2 Comments

  1. Мартин Михайлов каза:

    Кога ще ремонтират междублоковото пространство на ул.Средна рора 3,5,7,9

  2. Е. Иванова каза:

    Ул. „Селиолу“ от бул. „Велики Преслав“ до ул. „Стефан Изворски“ (ОУ „Д-р Петър Берон“) е като след бомбардировка. Тя не е включена в списъса за ремонт. В момента ремонтират успоредната на нея – ул. „Христо Генчев“, която беше в много по-добро състояние от ул. „Селиолу“. Кой и по какви критерии определя на коя улица е по-належащ ремонта???
    Два пъти се налага сериозен ремонт на колата ни заради дълбоките и големи дупки на ул. „Селиолу“ – ако се опиташ да избегнеш едната дупка, попадаш на следващата. Може би живущите на тази улица трябва да се организираме и да заведем съдебни искове към общината да ни заплати ремонтите на колите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *