Новият водопровод готов до май
01.03.2024
Пожар в газова бутилка в апартамент, горяха треви край магистралата
01.03.2024

Нови носии за фолклорните състави в Нови пазар

Четири читалища в община Нови пазар ще обновят носиите си с безвъзмездна финансова помощ от държавата. Нови носии ще получат фолклорните състави на НЧ „Васил Левски-1895“ в село Енево, НЧ „Христо Ботев-1922“ в село Зайчино ореше, НЧ „Просвета-1919“ в село Памукчии и НЧ „Просвета-1924“ в село Стан.

Вчера, 29 февруари Община Нови пазар подписа договор по проект ,,Създаване на местен туристически продукт, свързан с местното наследство, изделия и храни“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Нови пазар – Каспичан“ и е с наименование: “Вшити традиции – наследство за бъдещето”.
Безвъзмездната стойност на проекта е в размер на 27 934 лв.

Проектното предложение включва закупуване на женски и мъжки северняшки носии, детски северняшки носии за момичета и момчета, мъжки коледарски носии и елемент от мъжка коледарска носия – ямурлук.

Главна цел на проектно предложение е опазване, укрепване и развитие на селското културно наследство, популяризиране на коледната обредност по нашите земи, възраждане на местния фолклор и предаваните от векове традиции и бит в Община Нови пазар чрез възраждане и създаване на приемственост между поколенията на различни аспекти от културното наследство.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *