Прекъсвания на тока в Шумен и областта
01.03.2024
Самодейци празнуваха навръх 1 март
01.03.2024

Честита Баба Марта!

На 1 март празнуваме идването на Баба Марта, закичваме се с мартеници за здраве. Обичаят е уникален и без аналог по света.

Във фолклора Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях, затова и често им се гневи. Нравът й е  много непостоянен. Старицата ту е сърдита, ту усмихната и весела., настроението й оказва силно въздействие върху времето.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

Легенда възникнала през 30-те години на 20-ти век свързва появата на мартеницата с прабългарите.

Легендата за мартениците идва от преданието за хан Аспарух, когато той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука.

Традиционната мартеница се изработва от бял и червен конец. Тя е  амулета на старите българи, който гони злото и привлича доброто. Тя се е смятала за поставянето на начало на нов живот (в българската символика червеният цвят се свързва с мъжкото начало, а белия – с женското, тяхното свързване означава зараждане на нов живот).
Мартениците се свалят когато се види  цъфнало дръвче, щъркел или лястовичка. Тогава те се вързват за напъпила овошка. Мартеници се връзват още на млади животни и дървета.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *