Оперативни превключвания на електрозахранването днес
26.03.2024
69,5 тона текстил са оползотворени от контейнерите за дрехи в Търговище през 2023 г.
26.03.2024

Прецедент: Ухапана от котки жена осъди Община Шумен

Ухапана от котки шуменка осъди Община Шумен за обезщетение в размер на 2500 лева. Делото прецедент е гледано в Районния съд в Шумен.

Неприятната случка се разиграла през август миналата година. Жената с инициали Ж. С. К.  разхождала кучето си, когато изпод паркиран автомобил излезли две безстопанствени котки, които нападнали домашния й любимец и се нахвърлили върху нея. По-едрата котка я захапала в областта на подбедрицата, забила нокти в крака й и направила опит да я захапе на други места. Другата котка се насочила към дясната й подбедрица. В резултат на нападенията й били нанесени ухапвания и драскотини, а панталона, с който била облечена бил разкъсан на ленти.

Уплашена от обилно стичащата се кръв по краката й и по асфалта, тя прегърнала кучето си и побягнала. На помощ се притекъл служител от близък хранителен магазин, където се скрила, а минувач започнал да хвърля камъни по котките. Неин съсед я откарал в Спешния център на шуменската болница, наложило се антибиотично лечение, а една от раните била шита. В болница във Варна й били поставени пет дози противобясна ваксина.

След инцидента жената подала писмен сигнал до Община Шумен, като служител от общината я посъветвал да следи за котките и веднага да им се обади, за да ги хванат, което тя възприела като подигравка. В последствие от Общинския приют за бездомни животни „Тонка Петрова“ прибрали една котка от района, където жената била ухапана – ул. „Панайот Волов“. Потърпевшата не могла да даде точно описание на котките, но посочила сив цвят. Според наблюденията им на адреса имало много котки, които били хранени от хората.

За причинените и неимуществени вреди вследствие претърпени болки жената поискала обезщетение в размер на 4000 лева, както и 50 лв. имуществени вреди за изготвено съдебномедицинско удостоверение.

Според съда, „Общината е следвало да предприеме мерки за ограничаване на популацията на котки в района, чрез тяхната кастрация или настаняването им в приют, предвид, че районът е жилищен“.

Съдът уважил иска на потърпевшата частично. Според решението Община Шумен трябва да заплати на жената обезщетение в размер на 2500 лева за неимуществени вреди, 50 лева за имуществени вреди, както и 735 лв. деловодни разноски на ухапаната и стресирана жена.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. фунда каза:

    Ако не навредите на котката, никоя котка няма да ви ухапе изневиделица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *