Срещи с полицейските началници
29.03.2024
Редица инициативи в Седмицата на гората
29.03.2024

Безстопанствен електропровод оставил Шумен без вода

Повреда в безстопанствена въздушна електропроводна линия „Белия баир“ предизвикала тежката авария вчера, при която Шумен остана без вода. Това стана ясно днес на заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК на област Шумен.

Електропроводът захранвал помпена станция 1300. Изграден е преди години на общинска територия. За въздушната електропроводна линия обаче няма документи, съответно няма и собственик. Именно поради това, че е ничия никой не искал да я ремонтира.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов съобщи, че вече е започната процедура по припознаването на електропровода като общински.

„След с влизането на Закона за енергетиката в сила, община Шумен е трябвало да прехвърли всички мрежи, изградени със средства на държавата на съответното енергийно дружества. Това не е направено. Срокът за това е до 17 юли 2024 година. Имаме време, смятам, че ще успеем да го направим. „, каза кметът.

„При наличието на собственик, се надявам на една по-добра поддръжка и да избегнем тези постоянни аварии“, изрази увереност областният управител на Шумен и председател на Асоциацията по ВиК проф. Добромир Добрев.

По време на заседанието бяха обсъдени и възможностите за алтернативно водоснабдяване за град Шумен. Управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров обясни, че възможностите са две.

„Краткосрочният вариант е възстановяване на селищна система „Мътница“ и „Мараш“. Системата от шахтови кладенци и дълбоки сондажи могат да осигурят с водоснабдяване Шумен около 40%. Другият вариант е система „Дунав“, като тя може да обезпечи водоснабдяването на града на 100%. Системата е изградена до град Лозница. Проектирана е да захрани градовете Шумен, Нови пазар, Каспичан, Хитрино и Търговище“, каза управителят на ВиК Шумен.

Той съобщи, че около 97% от трасето на новия водопровод вече е изградено. Присъединяването му трябва да стане факт в края на май. Пречиствателната станция чака акт 16 от ДНСК, като срок за насрочване на комисията, която трябва да разгледа и одобри документите, няма.

Кметът на Шумен сподели, че възстановяването на водоснабдителна система „Дунав“ ще направи община Шумен независима от водния оператор.

„Да, необходими са средства, но плюсът е, че всичко е проектирано, трасето е изградено“, обясни градоначалникът.

На Общото събрание свой представител не изпрати единствено Община Върбица.

На заседанието членовете на Асоциацията приеха окончателния размер на вноската на държавата за 2024 година в бюджета на Асоциация по ВиК-Шумен, която остава без промяна – 20 000 лева. Общините приеха и бюджета на Асоциацията, отчета за изпълнението му и годишния отчет за дейността на Асоциация по ВиК-Шумен за 2023 година.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *