Редица инициативи в Седмицата на гората
29.03.2024
Определиха най-добрите футболисти и лекоатлети
29.03.2024

Набелязаха мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

На заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Нели Георгиева, бяха обсъдени и приети превантивни мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете на територията на област Шумен. Пред комисията д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, представи Заповед от 26.03.2024г. на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и епизоотичната обстановка в страната по отношение на Африканска чума по свинете/АЧС/. Заповедта касае изпълнението на План за действие на България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с Африканската чума по свинете, който е утвърден през 2021 година. Там са заложени мерки и конкретни цели, сред които са регистрация на всички стопанства за лични нужди, разширен надзор върху здравния статус на всички прасета, отглеждани в тези стопанства, по-висока степен на биосигурност, недопускане на нерегламентирани практики при придвижване на животните, по-добра информираност за това заболяване.

„От началото на годината на територията на страната са обявени вторично възникнали 69 броя огнища на АЧС при диви свине. В област Шумен огнищата са 6 със седем прасета, които са били унищожени от съответните дружинки“, обясни д-р Баева. Тя уточни, че последното обявено огнище в страната е за домашно прасе, открито в землището на град Съединение, област Пловдив. От Областната дирекция по безопасност на храните призоваха да се засили бдителността на всички институции. По данни на дирекцията в област Шумен към момента са регистрирани 6 индустриални свинеферми, 12 фамилни свинеферми, личните стопанства са 246, като 75 от тях са заявили желание за населване с прасета, 4 стопанства отглеждат прасета от „Източно  балканска порода“. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните регулярно се извършват дейности по контрол, като всички изследвани проби от стопанствата от началото на годината са отрицателни за Африканска чума по свинете и до момента няма получени сигнали за нерегламентирана търговия на домашни свине.

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете. Мерките предвиждат до 5 април да бъдат проведени общински епизоотични комисии, провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти  – лични стопанства три пъти годишно, извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно, засилване на пасивен надзор за наличие на умрели свине на територията на горските стопанства или завишена смъртност в свиневъдните обекти, предоставяне на информационни материали на собственици на прасета в лични стопанства. По предложение на ловно-рибарско дружество „Сокол“ в едномесечен срок ще бъде извършена проверка за наличието на нерегламентирано поставени електропастири в държавни и общински земи.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *