Гората е живот и обща отговорност
01.04.2024
Седмицата на гората стартира с тематични игри
01.04.2024

Два смъртни случая на работното място през 2023 година

През 2023 г. в Териториалното поделение на НОИ – Шумен са декларирани 88 злополуки, 7 от които не са признати за трудови. На работното място във връзка или по повод на извършваната работа са възникнали 77 трудови злополуки, има две злополуки със смъртен изход, няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите лица, няма регистрирани случаи с професионално заболяване. Данните изнесе днес Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Шумен.

Отрасловото разпределение показва, че най-много злополуки са допуснати в  производствената сфера – 23 и в строителството на сгради – 4 злополуки.

Област Шумен се нарежда на 10-о място сред 28–те области в страната по брой на трудовите злополуки. Най-много трудови злополуки са декларирани в териториалните поделения на НОИ в София – град, Варна и Пловдив, където са станали почти половината от злополуките – показател, пряко свързан с нивото на икономическо развитие.

За първото тримесечие на 2024 г. са допуснати общо 18 злополуки, от които 16 – на работното място и 2 при отиване/връщане от работното място.

Съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ през 2023 г. са извършени 21 разследвания, а към 31 март 2024 г. – 3 разследвания на трудови злополуки.

През 2023 г. са осъществени 12 проверки в осигурителите по спазване на нормативните актове на държавното обществено осигуряване, а през първото тримесечие на 2024 г. – 3 проверки. Няма издадени предписания и съставени актове.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *