Двама с алкохол зад волана, други двама без книжка
01.04.2024
Полицията организира беседи с абитуриентите
01.04.2024

Малчугани откриха Седмицата на гората

Нов авторски урок представи днес пред деца от ДГ „Маргаритка“, горски педагози от РДГ-Шумен и СИДП Александрина Карева от ДГС-Смядово. Това е второто занятие с книжка и различни игри, което е разработено от младата педагожка. По време на урока малчуганите от забавачката научиха как се залесяват дръвчета, какво е нужно, за да растат и какви грижи полагат лесовъдите за гората. Децата поставиха в саксия няколко семенца от различни дървета, като  обещаха да ги поливат, а през следващата година да ги залесят в парка. С интересна игра за тревите и храстите, които пречат на дръвчетата да растат Александрина Карева обясни на малките ученици защо без горските няма как да се появи нова гора.

По време на урока малчуганите научиха кой гаси пожарите в горите, къде може да се пали огън и защо пламъците извън огнищата могат да унищожат цялата гора. С игри за животните децата преговорих и други важни теми свързани с почистването на горите и подхранването на дивеча през зимата. По-късно малките ученици с интерес наблюдаваха залесяването на 50 фиданки в парка пред детската градина. В акцията се включиха лесовъди от териториалното поделение и служители на община Смядово.

В ДГС-Смядово откриха Седмицата на гората ден по-рано, като вчера много деца от града и родителите им се включиха в потушаване на огън с гръбни пръскачки и тупалки и залесяване на дръвчета от различни видове. От стопанството бяха подготвили и изложба с рога, като експертите обясниха на децата защо животните сменят рогата си и през кой сезон. В края на деня малчуганите и горските разселиха заедно фазани в землището на Смядово, което се оказа изключителна атракция за всички.

Проявите за Седмицата на гората в ДГС-Смядово ще продължат със залесяване на 15 декара нова гора, като в кампанията ще участват служители на РДГ-Шумен и СИДП.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *