Фирми и улици планово без ток днес
01.04.2024
Приемат заявки за участие в Традиционния пролетен панаир в Търговище
01.04.2024

Партиен активист осъден за клевета

Снимка: shumenonline.bg

1000 лева за причинени неимуществени вреди трябва да заплати бивш активист на ИТН на тогавашния областен координатор на шуменската структура. Правният спор е между А. Стрелков, който наклеветил П. Петров в източване на ДДС. Делото е гледано в Шуменския районен съд, след което и на Окръжен съд, който потвърдил присъдата.

Клеветата била изречена на провела се партийна среща в залата на Регионалния исторически музей през юни 2022 година. На срещата присъствали граждани, народни представители и членове на комисии на партията. По време на дискусията Стрелков заявил :“Как е възможно такъв човек, визирайки Петров, да е областен координатор?“. На въпрос на секретаря на партията за какъв човек става дума, Стрелков пояснил „човек, който е източил фирма с ДДС“, като казал, че бил изпратил сигнали и съдебни решения до арбитражно контролната комисия.

На първа инстанция Стрелков пледирал, че при изказването си се позовал на влязъл в сила съдебен акт на ШОС. Посоченият съдебен акт е по търговско дело от 2019 година, по което „Престиж комерс“ АД е обявена в несъстоятелност. В него обаче Районният съд ясно се произнесъл, че няма данни Петров да е извършил някакво престъпно посегателство.

„Имайки съответния образователен ценз, подсъдимият е бил наясно с процедурите по ТЗ, касаещи несъстоятелност на търговски дружества и разликата между несъстоятелност и източване на ДДС довело до щета на държавата. Правилно в тази насока РС се е позовал и на обясненията на подсъдимия, от които е направил извод, че подсъдимият е формирал становището си не въз основа на доказани обективни факти, а съобразно личните си субективни разбирания, което обаче, не обуславя извод за отпадане на умисъла за извършване на клевета“, посочва в мотивите си съдът.

За да постанови присъдата си, Районният съд е събрал множество гласни и писмени доказателства – обясненията на подсъдимия, показанията на шестима свидетели.

Въпреки че обжалвал присъдата си, нито Стрелков, нито адвоката му се явили пред Окръжния съд.

ШРС се солидаризирал изцяло с направения фактически и правен анализ на първоинстанционния съд.

Въззивната инстанция счела, че наложеното административно наказание глоба в минималния предвиден от закона размер от 1000 лева е справедлива. Освен това той трябва да заплати и 600 лева разноски за адвокатски хонорар на Петров.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *