Форум „Зона Закрила – високоспециализирана услуга на областно ниво в съответствие с новото законодателство“
15.05.2024
Младите огнеборци на СУ „Хан Исперих“ Нови пазар се класираха за регионалния етап
15.05.2024

За дрогата от първо лице

Снимки: Пресцентър ОДМВР Шумен

Полицейски служители от ОДМВР- Шумен се включиха в инициативата на Превантивно-информационния център за борба с употребата на наркотични вещества. В деня на отворените врати специалисти от Общинския съвет по наркотични вещества към община Шумен показаха отблизо работата си за борба с различните зависимости сред подрастващите.

Екипът, който работи с сферата на превенция на зависимостите, се срещна с младежи от различни възрастови групи и жители на града, като им заостриха за пореден път вниманието и ги запознаха с негативното влияние на психоактивните вещества.

Беше излъчен филмът на ОДМВР- Шумен „От първо лице“, след което имаше демонстрация и тестване на симулационни очила. Учениците разбраха какво е да шофираш след употреба на алкохол, след употреба на канабис и екстази. След като „блъснаха“ майка с количка на пътното платно и се движиха криволичейки по пътя си, направиха заключение, че шофиране след употреба на алкохол и наркотици е опасно за всички участници в пътното движение.

В симулацията участваха доброволци от БЧК и ученици от СУ“ Йоан Екзарх Български“. Направиха тест със очилата за симулация. За разлика от други тестове в училище, този не беше успешен за тях. Председателят на Съвет на хуманитаристите в СУ“ Йоан Екзарх Български“ Симона Тодорова сподели, че за първи път вижда как изглеждат хора, които са употребили наркотични вещества в излъчения филм.

„Шокирана съм и в същото време уплашена от начина, по който изглеждат. Мисля, че никой родител не иска да вижда детето си по този начин и се радвам, че имахме възможността за пореден път да получим ценни съвети как да се предпазим от наркотиците“, каза Симона Тодорова.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *