Планови спирания на тока
20.05.2024
Обявиха конкурс за управител на МЦ МБАЛ Шумен
20.05.2024

Над 250 гости е посрещнал АМ „Велики Преслав“ през деня и в Нощта на музеите

Археологическият музей във Велики Преслав предложи богато разнообразие от сериозни и развлекателни занимания на посетителите си както в Нощта на музеите така и през целия съботен ден. Повече от 250 туристи са разгледали изложбените зали за по-малко от 24 часа, част от тях са останали в музея и след полунощ, коментира на следващия ден директорът д-р Александър Горчев.

Две изложби с експонати от преславските старини и гостуващи материали от музея в Каварна са били на разположение на български и чуждестранни, най-вече руско говорещи, посетители. Преславският музея показа за първи път новите находки от последните разкопки в Резиденцията на българските владетели, дворцовия център, вътрешния град, Манастира на Чъргубиля Мостич и Аула на хан Омуртаг.

За децата най-интересни са били холограмните изображения на цар Симеон Велики и епископ Константин Преславски в 3D формат, разположени сред интериор от средните векове. В залата на музея многократно са били излъчени филмите, правени за старата столица, а по същото време в Карталовата къща, обитавана през 19 век, са правени демонстрации на местни занаяти, придружени от беседи на екскурзоводи и възпроизвеждане на рутинни домакински дейности пред най-младите посетители на етнографския музей.

За поредна година АМ „Велики Преслав“ се радва на много посетители при организиране на по-нестандартни инициативи като нощни разходки и индивидуални занимания с туристи, дегизиране с царски и болярски одежди, накити и инсигнии на средновековни царски владетели.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *