Представят книга за шуменския алпинист Вълчо Спасов
20.05.2024
Трима с дрога и двама на градус в Търговище
20.05.2024

Укрива ли записи и заплашва ли прокуратурата близките на загиналите до Томбул джамия младежи?

Укриват ли прокуратурата и полицията в Шумен записи и съществени доказателства от фаталната катастрофа до Томбул джамия, при която на 23 декември 2022 година загинаха две момичета и 24-годишен младеж? Вече повече от година и половина близките на загиналите младежи се опитват да докажат, че във фаталната вечер зад волана е бил четвърти човек, който е избягал от местопроизшествието жив и невредим. На пресконференция днес журналистът на свободна практика Симон Милков, майката на загиналия Пресиян Виолина Александрова и един от адвокатите Йоана Станчева изнесоха смущаващи твърдения за оказан им натиск и констатирани съществени пропуски при разследването на катастрофата и смъртта на едно от момичетата.

„Никой от прокуратурата не иска този запис да излезе в пространството, защото може би на него ще се види един синковец на местен феодал, който снощи си празнува 50-годишния юбилей. Дали той е участвал в това пътно-транспортно произшествие? Възможно ли е в четири местен автомобил да се качат 4 човека? На никой не му прави впечатление, че таванът на автомобила е пробит от главата на Пресиян от дясната пасажерска страна. Случайно или не любовницата на въпросния бизнесмен, чийто син предполагаме, че е участвал в катастрофата, е лекарка в Спешното отделение на МБАЛ Шумен. Съпругата на окръжния прокурор д-р Лиляна Куздова е била в борда на директорите“, коментира гневно Милков.

Той е убеден, че няма обективно разследване на обстоятелствата довели до пътното-транспортно произшествие, а окръжният прокурор и жена му са оказвали натиск на близките на загиналите.

„Уважаеми господин прокурор Куздов, моля Ви да си подадете оставката“, обърна се към него Милков.

Помолен от журналиста от Радио Шумен Здравка Русева да спре с обвиненията и да се съсредоточи върху фактическата обстановка, колегата Симон Милков я обвини, че прави внушения. Пресконференцията продължи на висок тон с обидни квалификации, а нашият журналист Хрисимира Милкова бе нарочена, че е „платена“ и „работи“ за прокуратурата. Въпреки опита на домакина от БТА Станимир Савов да въведе ред, нападките и обидите към поканените журналисти продължиха, като дори открито бяха обвинени, че някои от тях са присъствали на банкета на въпросния Илиев.

„Ако имате деца пожелавам Ви Илиев утре да ги ошляпа някъде по пътя и утре колегите Ви, медиите да говорят, че синковеца е в Брюксел и ще става студент“, пожела на присъстващите журналисти Симон Милков.

Майката на загиналия Пресиян Виолина Александрова настоя истината около катастрофата да излезе пред цяла България.

„Нека да плачат с нашите сълзи! Какъв е Илиян Илиев, че да го криете толкоз много? Бог ли е? Колко пари Ви плати и на кого?“, попита тя.

Непристойният тон на колегата Милков продължи с:

„Ще попитате ли Илиев защо синът му е платил 4000 лева за нарушения в КАТ? Ще попитате ли колко птп-та е направил? Ще попитате ли каква е връзката на Куздов и Куздова с конкретна лекарка в болницата, която е мащеха, в момента е любовница на бащата – Деси Вангелова. Ще попитате ли защо цялото следствие си дадоха отвод? Заради Вас няма да си дадат отвод, госпожо Мисирка!“, обърна се към колегата от Радио Шумен журналистът на свободна практика.

Виолина Александрова твърди, че им е оказан натиск от страна на прокуратурата и следствието, които умишлено прикривали следи и бавели разследването. Тя настоява главният прокурор да възложи разследването на Национална следствена служба.

„Разследващият полицай Гюлтен ми заяви, че не е чувала за четвърти човек. Отбелязвам, че Гюлтен е съседка на майката на Илиян Ралица. Тя не го е извикала да го разпита. Знаете ли, че господин Куздов ме заплаши, когато се показах пред медиите. Даже нямаше смелостта да ме извика лично. Извика Нели при господин Ганчев в следствието и каза: ще предадете на Виолина да престане с тия циркове по телевизиите, защото ще я питам откъде е взела пари да купи тази спортната кола на сина си, ще им разбия фирмите, ще им пратя икономическа полиция“, каза Александрова и се закани да пусне сигнал до ВСС.

Яснота по фактическата обстановка по делото внесе адвокат Йоана Станчева.

Варненският апелативен съд върнал делото за разследването на пътно-транспортното произшествие с 11 забележки. Всички направени експертизи по катастрофата са върнати за назначаване на нови. Не е разсеяно съмнението, че в автомобила е пътувал четвърти човек. Отхвърлена е и направената комплексна автотехническа и медицинска експертиза. Съдът отхвърлил твърдението, че водач е бил именно Пресиян. Не е даден отговор и на въпроса защо починалият Пресиян е държал в дясната си ръката лайсна от дръжката на пасажерската врата.

От предоставените ни определения става ясно, че проведеното разследване за лечението на 16-годишната Йоана, която постъпва в Спешното отделение на МБАЛ Шумен минути след катастрофата, е непълно. По информация на журналиста Милков момичето било „разкатавано в продължение на 3 часа между реанимация, Спешно отделение, рентген, скенер и т. н.“. В болницата пред приелите я лекари Йоана в напълно ясно съзнание споменава, че са били 4 души.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза е установила съществени пропуски при диагностицирането на състоянието на пострадалата. Назначените вещи лица по делото са категорични, че лекарите в Спешното отделение не са положили достатъчно усилия да открият източника на кървене в корема на момичето. Неизвършването на определени необходими действия са били условия, предпоставки за влошаване здравословното състояние на пострадалата и в последствие за настъпване на нейната смърт, пише в мотивите си варненският апелативен съд.

Въззивната инстанция е констатирал и изключителни пропуски при изготвянето на прокурорския акт. В него липсвали фактически и правни доводи за прекратяване на наказателното производство.

Междувременно Апелативна прокуратура Варна отказала на близките да участват в следствен експеримент с мотива, че ще пречат на следствието.

Сигнализирани са Висшия съдебен съвет с искане да се провери цялата дейност на Окръжна прокуратура Шумен, Комисията за противодействие на корупцията, която трябва да се произнесе има ли конфликт на интереси между окръжния прокурор Куздов и съпругата му Куздова.

Цялата пресконференция може да гледате тук.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *