Неотложни ремонти прекъсват електрозахранването
11.06.2024
Мъж се хвърли под влак
11.06.2024

Кръгла маса на тема „Нашата Европа“   

Ученици от пет шуменски училища участваха в кръгла маса на тема „Нашата Европа“, с акцент изборите за Европейски парламент, която се проведе под патронажа на областния управител проф. Добромир Добрев в пресклуба на БТА в Шумен. В дискусията се включиха преподавателят от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ доц. Юрий Проданов и началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова. По темата дискутираха ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Панайот Волов“- Шумен, СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Йоан Екзарх Български“ и ПЕГ „Н.Й. Вапцаров“. Младите хора за втори път участваха в дискусия по темата, като първата дискусия се проведе в Деня на Европа.

„Може би от темата „Моята Европа“ към изборите за Европейски парламент трябва да тръгнем от голямото разнообразие в Европа и нещото, което ни обединява – общите ценности. Това са трите стълба – живот, свобода и частна собственост, върху които Джон Лок изгражда теорията си за обществения договор“, заяви в началото на дискусията областният управител проф. Добромир Добрев. Той провокира младите хора към участие в дебата с три въпроса- ще има ли консенсус за продължаване на европейската интеграция след тези избори, ще се стигне ли до реализацията на идеята за създаване на европейски въоръжени сили като стълб в отбранителната способност на НАТО и ще продължи ли напред с развитието на Европа с идеята за федерализация на Европа.

Доц. Юрий Проданов постави акцента върху разликите във възможностите между различните поколения. „Вашият красив житейски шанс е да живеете в един свят, в който граници почти не съществуват и единствените граници са тези, които самите вие си поставяте вътре във вас. Много е хубава темата „Нашата Европа“, защото аз си мисля, че пък на вашето поколение е дадено да разбира този континент като свое пространство, като пространство, което не е зад някаква граница, а в което можеш да отидеш където си искаш, защото си част от него, то е твое“, каза доц. Проданов.

Темата провокира много и различни по своя характер въпроси сред младите хора. Учениците представиха вижданията си по казуса за ниската избирателна активност и причините за този факт, за гласуването като граждански дълг и важността на всяко мнение, за дезинформацията и нейното влияние сред общността. Те говориха за необходимостта от по-добра информационна кампания за алтернативите и възможностите, които получават младите хора от Европейския съюз, за повече активност и интерес сред младежите по политическите процеси в страната и Европа. Учениците предложиха да се обсъди възможността в училище да се получава повече информация по тези теми и проблеми. Тези въпроси, както и за това до колко тази цел е постижима чрез предмета „Гражданско образование“, ще бъдат тема на дискусия за трета кръгла маса.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *