Георги Лумпаров победи на държавния шампионат по колоездене в Каспичан
22.06.2024
Катастрофа с избягал
23.06.2024

Затворете прозорците, пръскат срещу комари

Пръскането срещу комари в Шумен започна. Обработката се извършва с три автомобила, които ще обхванат цялата площ на града. От фирмата уверяват, че използваният препарат срещу комари е безвреден за хора и животни, но с неприятна миризма, поради това съветват гражданите да затворят прозорците си. Третирането на зелените площи и водните пространства започна в 22.00 часа тази вечер и ще продължи до сутринта.

„Ще работим с топъл и студен аерозол. Разтворът е между биоцид и нафта. Гъстият дим, който излиза от едната машина, се разнася на широко пространство. От другия автомобил излиза мъгла. Ефектът от аерозола е около 10 минути, който се разнася на високо във въздуха. При тази обработка карантинен период няма. Желателно е гражданите да държат прозорците си затворени, а водачите да не шофират близо до обработващите машини“, каза Ивайло Богданов, мениджър качество.

Топлият аерозол е с по-голям обхват, затова с него ще се работят булевардите и периферията на града. Студеният аерозол ще влезе в парковете. Машините разпръскват препарата с дюзи, чиито обхват е до 40 м.

Около 20 дни след обработката ще се направи мониторинг и при необходимост пръскането ще се повтори.

За утре е планирано и повторно третиране на зелени площи срещу кърлежи. Първото пръскане бе преди Великденските празници. Препаратът за тези паразити е с 24-часов карантинен период. На всички обработени зони ще бъдат поставени табели. Предвидено е пръскане по всички паркови пространства, Градската градина, Кьошковете и Шуменско плато.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *