Община Шумен обяви търг за имоти под наем
24.06.2024
ФК „Олимпия Шумен“ стартира проект „Нека играем – развитие на футбол за момичета“
24.06.2024

Жестовият език да се изучава в детските градини и училищата в Шумен

В детските градини и училищата в Шумен децата да изучават жестовия език. Това предложи в приемния ден на кмета Мая Саватеева, която е координатор на Регионалната организация на глухите в Шумен.

Глухи лектори ще влязат в детските градини и в училищата, за да запознаят децата с жестовия език. В детските градини активни участници, като доброволци ще са родители на деца с увреден слух. В училище обучението ще се провежда до два пъти месечно в часа на класа. По този начин община Шумен ще подпомогне процеса на приобщаване на глухите деца към обществото. Процесът ще се осъществи по интересен и подходящ за тяхната възраст начин.

„Има доста деца с увреден слух, които посещават масовите училища. Техни съученици не знаят как да комуникират с тях. Това ги изолира и превръща в аутсайдери. Искаме децата да научат основните жестове, за да могат да общуват с връстниците си с увреден слух“, каза Мая Саватеева.

Кметът проф. Христо Христов изрази пълната си подкрепа към предложението за интеграция и комуникация без никакви прегради . „Съпричастни сме с тази част от обществото ни и разбираме необходимостта, те да са част от живота в нашия град“, каза градоначалникът.

Зам.-кметът по социални дейности и здравеопазване д-р Светослава Хайнова предложи идеята да бъде представена пред директорите на детските градини и училищата, след което да изработят съвместен план за реализацията. Според направеният анализ на територията на община Шумен регистрираните с увреден слух са регистрирани 14 лица.

„Ще изчакаме да влезе националната карта, за да помислим къде тази социална услуга да бъде включена и съответно да осигурим държавно финансиране“, обясни д-р Хайнова.

Идеята е взаимствана от столична община, която е първата община в България, осигурила достъпност при административното обслужване на глухите хора, прилагайки закона за българския жестов език.

Законът за българския жестов език е приет през януари 2021 г. и чрез него жестовият език става пълноценен и равнопоставен на словесния.

Помощ в приемния ден на кмета потърсиха живущи от опожарения блок на бул. „Симеон Велики“ № 7 в кв. „Тракия“. Те настояват предблоковото им пространство да бъде преасфалтирано.

Пред градоначалника Славка Атанасова се оплака от проблем с канализацията, системно наводняване на мазите им, пропадане на блока и липса на асфалт пред блока им.

Кметът проф. Христов разпореди да бъде извършено обследване, след което ще се вземе решение какво може да се направи.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *