Общинската администрация напомня за забрана на брането на липов цвят
24.06.2024
Катастрофа преди магистралата
24.06.2024

Тя е Алеся – отличничката от обикновено селско училище

Тя е Алеся – една от петимата зрелостници в област Шумен с отличен успех на матурите. Не, тя не е възпитаничка на елитна шуменска гимназия. Тя е ученичка в обикновено селско училище – Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ село Венец.

Макар от село Алеся Дениз успява да изкачи върха до 6,00 на държавния зрелостен изпит по биология и 5,59 по химия, на който се явява по желание. Въпреки, че българският език не е от най-силните й предмети, тя постига завиден резултат и на матурата по БЕЛ, където постига резултат от 5,43.

Успехът й е плод на много труд, старание и постоянство. Споделя, че високите резултати дължи и на своите учители по биология и здравно образование, и по химия и опазване на околната среда – госпожа Зейля Салиева и госпожа Румяна Цветкова. Казва, че никога не е посещавала частни уроци, защото училището й дало всички необходими знания.

„Този успех дължа на старанието си, на моите учители, които дадоха всичко от себе си и на родителите ми, които винаги са ме подкрепяли.  Показах знания като за елитно градско училище. Гордея се, че съм от селско училище, никога не бих го заменила с друго“, сподели за shumenonline.bg Алеся Дениз.

Алеся се отличава от връстниците си. Когато те се забавляват, тя набляга на допълнителната литература. В час винаги знае повече от това, което се учи в училище. Природните науки са й любими, затова е решила да учи медицина. Любовта към медицината дошла от нейната баба, която е фелдшер във филиала на ЦСМП- град Шумен. Още от седми клас крехката Алеся мечта е да стане лекар хирург – кардиолог или невролог. Надява  се един ден да създаде ново лекарство, с което да помогне на хората. Казва, че няма да забрави откъде е тръгнала и винаги, когато може, ще се връща в родното училище.

Вече е кандидатствала в медицинските университети във Варна, Бургас, Плевен и Пловдив. Все още не е избрала, в който университет ще продължи образованието си, но смело и уверено върви напред към мечтата си.

„Обичам да помагам и да радвам хората. Бих се върнала в родното си село, за да лекувам хората. Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал. Мисля да остана тук, защото България има нужда от добри лекари“, обещава лъчезарната отличничка.

Отличията я съпътстват през всичките 12 години в училището във Венец. Отлично се представя и на НВО по български език и литература и по математика в 7 и 10 клас, постига високи резултати и на олимпиадите по биология и химия. Алеся завършва средното си образование в СУ „Никола Йонков Вапцаров“ село Венец с профил „Природни науки“ с отличие, като отличник на випуска.

На добър час, Алеся! Чакаме те да се върнеш в родния край като лекар, защото имаме нужда от теб!

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *