Жените в Шуменско живеят по-дълго от мъжете
09.07.2024
Кметът посрещна отбора на ППМГ „Нанчо Попович“, завърнал се от Световното ученическо първенство по баскетбол в Китай
09.07.2024

Троен скок на цените на таксите и услугите в община Шумен

Троен скок на цените на таксите и услугите, които предоставя, предвижда Община Шумен. Повишението на някои услуги достига близо 300%. Очакванията на администрацията са в хазната да влязат допълнително около 600 000 лева приходи. За новите цени говори днес на брифинг пред медиите зам.-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова.

Най-сериозно скачат цените за ползване на залите на община Шумен. Наемането на „Арена Шумен“ за срок до 12 часа се вдига тройно – от 480 на 1400 лв.. Разполагането на мобилна сглобяема сцена скача от 800 лв. за мероприятие ще се плащат 1680 лв. Ползването на Летния театър ще е срещу сумата от 1050 лв., при 930 лв. досега.

„Промяната е продиктувана от изменението на цените, индексите и разходите, които общината извършва. Всяка една от цените е обоснована с финансов анализ за издръжката на залите. Новото от тази година е и 10% отстъпка на заявените и получени услуги по електронен път. Целта е повишаване на броя на електронните услуги и улесняване на достъпа на гражданите“, обясни зам.-кметът Десислава Петрова.

Увеличение има за ползването на тренировъчните зали  „Плиска“ и „Младост“, Ученически стадион“ Цоньо Василев“ и на Градския стадион. От 60 лева на час цената скача на 70 лева. Двойно повече ще плащат гражданите за най-масовите административни услуги като удостоверенията за наследници и смяната на адрес.

От 5 лева таксата се повишава на 10 лева. Сключване на граждански брак в празничен ден се повишава от 88,40 на 100 лв., а в делничен ден – от 28,40 на 80 лв. Повишават се и цените за вход в Комплекс „Създатели на българската държава.

Билетът за възрастни от 4 става 6 лева, а за деца и студенти се вдига от 1,50 на 3 лева. Отстъпка за пенсионери не се предвижда. Наредбата предвижда и безплатно посещение на мемориала – всеки последен понеделник от месеца.

Зам.-кметът поясни, че към момента без промяна остава таксата за битови отпадъци. Предстои да се сформираната експертна комисия, която до края на август трябва да изработи базисни модели за новия начин за определянето й. Новото в Наредбата са и цените за наемане на общинския Ансамбъл на народни песни и танци „Шумен“. Сумата за 40-минутна програма е 1000 лв., а за 20-минутна – 700 лв. Наемането само на танцовия състав на ансамбъла за 20 минути ще струва 500 лв.

Повишават се и почти всички услуги, предоставяни от ОП „Паркове и обредна дейност“. Изкоп на нов гроб скача от 90 на 200 лева. Изкопаването и погребението в стар гроб се вдига от 120 на 240 лв. Въвежда се нова услуга – оформяне на „пещ“ в мюсюлмански гроб, която ще струва 120 лв. Повишава се таксата за вход с автомобил в Гробищния парк – от 50 стотинки на 1 лев. Цената за отпечатване на 10 некролога се повишава двойно – от 3 на 6 лева.

От намаления ще се възползва бизнеса. Изнасянето на маса през есенно-зимния период пада с до 30%, което е 30 стотинки по-малко на маса. За разполагане на маси и столове пред заведения за хранене и развлечения таксата за квадратен метър на ден се определя в размер на 0,80 лв., плюс 1 лев на ден на маса с размер до 2,5 кв. м.

За разполагане на щандове, витрини, стойки, фризери и други за търговия с хранителни и нехранителни стоки ще се заплаща такса за квадратен метър на ден в размер на 1,60 лв. за централната градска част и 1,40 лв. за останалата част на града.

Проектът за изменение и допълнение на Наредбата за определяни и администриране на местните такси и цени на община Шумен е публикуван за обществено обсъждане на сайта на администрацията. Предстои да бъде утвърдена от Общински съвет Шумен на сесията този месец. Срокът за предложения и становища по проекта е до 19 юли. Предложения и становища могат да бъдат депозирани на място в общината или на електронна поща mayor@shumen.bg.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *